Mahinur Özdemir

Allikas: Vikipeedia
Mahinur Özdemir (2015)

Mahinur Özdemir (sündinud 7. novembril 1982 Schaerbeekis) on endine Belgia poliitik ning Türgi diplomaat ja poliitik. Ta on noorim ja esimene naissoost parlamendiliige, kes kannab hidžaabi. Ta visati Humanistlikust Demokraatlikust Keskerakonnast (cdH) välja Armeenia genotsiidi eitamise eest 2015. aastal. Ta oli aastatel 20202023 Türgi suursaadik Alžeerias. Ta on 4. juunist 2023 Türgi pere- ja sotsiaalteenuste minister.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Mahinur Özdemir sündis aastal 1982 Schaerbeekis Belgias. Ta on Konya ja Afyonkarahisari provintsist pärit türklaste perekonna kolmanda põlvkonna liige. Ta on lõpetanud Brüsselis prantsuse keelse ülikooli Université libre de Bruxellesi, tal on magistrkraad avaliku halduse alal (algul tahtis ta õppida õigusteadust, kuid mõistis, et hidžaabi kandjana on tal karjääri võimalused piiratud). Lisaks oli ta mitmete Scharbeeki valitsusväliste organisatsioonide aktiivne liige ja üliõpilasorganisatsiooni asutaja. Aastal 2009 liitus ta kristlike demokraatide Humanistliku Demokraatliku Keskerakonnaga ja sama aasta juunis valiti ta sealt Pealinna Brüsseli piirkonna parlamendi liikmeks. Temast sai esimene parlamendiliige, kes kandis hidžaabi.

29. mail 2015 visati ta Humanistliku Demokraatliku Keskerakonna ridadest välja pärast seda, kui ta keeldus nimetamast Esimese maailmasõja ajal toimunud armeenlaste veresauna genotsiidiks. Erakonna juht teatas, et tema tegu on vastuolus erakonna moraalipõhimõtetega ja kõik erakonna liikmed, kes ei tunnista Armeenia genotsiidi, heidetakse erakonnast välja. Mahinur Özdemir ise väitis seda juhtumit kommenteerides, et tema tegu on sõnavabaduse ilminguga. Tema toetuseks korraldas meeleavaldusi Brüsseli türgi kogukond, samuti toetas teda Õigluse ja Arengu Partei. Seejärel jätkas ta poliitikas sõltumatu parlamendiliikmena. Ta ei kandideerinud enam 2018. aasta kohalikel valimistel. Ta ei kandideerinud ka 2019. aasta parlamendivalimistel.

2020. aasta jaanuaris määras Türgi valitsus Özdemiri riigi suursaadikuks Alžeerias. Seejärel sai temast ka Islami Koostöö Organisatsiooni Naiste Ülemnõukogu liige. Pärast president Recep Tayyip Erdoğani tagasivalimist on ta 4. juunist 2023 Türgi pere- ja sotsiaalteenuste minister.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on 30. juulist 2010 abielus, ta on kahe lapse ema.

Tal on Belgia ja Türgi kodakondsus. Ta valdab türgi ja prantsuse keelt emakeelena, lisaks valdab ta hollandi, inglise ja hispaania keelt.