múm

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib ansamblist; laulu kohta vaata artiklit Mum (laul).

múm
múm esinemas festivalil "Aldrei fór ég suður" Ísafjörðuri linnas, 2009
múm esinemas festivalil "Aldrei fór ég suður" Ísafjörðuri linnas, 2009
Päritolu Island
Stiilid elektrooniline, glitš, eksperimentaalne
Tegev 1997–...
Plaadifirma Fat Cat
Seotud esitajad FM Belfast
Veebileht www.mum.is
Koosseis
Gunnar Örn Tynes
Örvar Þóreyjarson Smárason
Ólöf Arnalds
Eiríkur Orri Olafsson
Hildur Guðnadóttir
Sigurlaug Gisladottir
Samuli Kosminen
Endised liikmed
Gyða Valtýsdóttir
Kristín Anna Valtýsdóttir

múm (hääldatakse muːm) on eksperimentaalne Islandi bänd, kelle muusikat iseloomustavad mahe vokaal, elektroonilised glitš-biidid ja efektid ning valik traditsioonilisi ja ebatraditsioonilisi instrumente.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Bändi moodustasid aastal 1997 Gunnar Örn Tynes ja Örvar Þóreyjarson Smárason, kellega liitusid aasta hiljem kaksikõed Gyða ja Kristín Anna Valtýsdóttir. Vastavalt Kristini jutule ei pidanud bändi nimi tähendama mitte midagi. Aastal 2002, pärast esimest Ameerika turneed, lahkus Gyða bändist, et naasta oma õpingute juurde Reykjavikis. Varsti pärast Gyða lahkumist liitus bändiga lauljanna Ásthildur Valtýsdóttir ning Serena Tideman vahetas Euroopa turneeks tšellol välja Gyða. Seejärel liitusid bändiga Ólöf Arnalds ja Hildur Guðnadóttir. 2006. aasta alguses lahkus ka Kristín bändist, kuigi sellest ei teatatud ametlikult enne sama aasta 23. novembrit.[1]

Vaatamata mõnede oma liikmete lahkumisele on múm jäänud kokku kui muusikute kollektiiv. Nende neljas album "Go Go Smear the Poison Ivy", mis lindistati 2006. aasta jooksul, anti välja 24. septembril 2007.

Novembris 2007 tehti ringreis USA idarannikul koos Saksa muusiku Hauschkaga.[2] Nad naasid sinna kevadel 2008, mängides samu lugusid. Mõlemad turneed sisaldasid laule nende viimaselt albumilt "Go Go Smear the Poison Ivy".

9. augustil 2008 esines múm Leigo Järvemuusikal. Muuhulgas esitati ka uut lugu "Illuminated", mis antakse välja múm'i 2009. aastal ilmuval plaadil "Sing Along to Songs You Don't Know".

27. augustil 2008 teatas múm oma ametlikul kodulehel, et "múm töötab vaikselt, kuid kindlalt oma uue albumi kallal. Kindlat albumi väljaandmise kuupäeva ei ole kivisse raiutud, kuid iga päev toob selle lähemale". Lisaks avaldas múm oma MySpace'i lehel endast mitmeid salvestuse ajal tehtud pilte.

22. mail 2009 Hispaanias Burgoses toimunud kontserdil esitas múm laule oma varsti ilmuvalt albumilt "Sing Along to Songs You Don't Know". Kuigi album antakse ametlikult välja 24. augustil 2009, on see juba Internetti lekkinud.[3]

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Albumid[muuda | muuda lähteteksti]

Kogumikud[muuda | muuda lähteteksti]

EP-d[muuda | muuda lähteteksti]

Singlid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Kristín Anna's Farewell". Fat-cat.co.uk. 23. november 2006. Originaali arhiivikoopia seisuga 3.08.2007. Vaadatud 20.11.2008.
  2. DuShane, Tony (20. november 2008). "Hauschka experiments with classical piano music". San Francisco Chronicle. Vaadatud 20.11.2008.
  3. Múm Hatch New Full-Length[1][alaline kõdulink]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]