Kristjan Jurnas

Allikas: Vikipeedia
Sadama villa (Sadama 13)

Kristjan Jurnas (28. märts 1894 Pärnumaa, Sauga vald – 24. märts 1943 Kirov) oli Pärnu reeder ja Sadama villa tellija.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Kristjan Jurnas sündis 1894. aastal 28. märtsil Pärnumaal Sauga vallas ja käis kaks aastat Papsaare külakoolis, kuid pärast isaga tülliminekut lahkus nii koolist kui ka põgenes kodust ning alustas 13-aastaselt iseseisvat elu.

Töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Kristjan Jurnas tegeles paljude valdkondadega hoolimata sellest, et kooliharidust oli tal ainult kahe aasta jagu. Ta tegeles laevaehituse ja relvakaubandusega, talle kuulusid purje- ja aurulaevad ning ta seilas ookeanil, viimane andis talle ka hüüdnime Pärnu Jõnn. Kristjan Jurnas teenis elatist kaupade ja metsamaterjali transportimisega Eestist välismaale, lisaks arenenumatest riikidest odavalt laevade ostmise ja Eestis kallimalt müümisega.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

1934. aastal naasis Pärnumaalt pärit Kristjan Jurnas purjelaeval Ameerikast Pärnusse. Samal aastal abiellus Jurnas Häädemeestelt pärit Lydia Tomsoniga ja peagi sündisid pojad Viktor Jurnas, Albert Jurnas ja Otto Jurnas. Suureneva pere jaoks tellis Kristjan Jurnas 1936. aastal majaehituse aadressile Sadama 13. 1937. aastal sai hoone valmis ja pere kolis sisse. Tänapäeval on see külalistemaja Sadama Villa.

1939. aastal pärast Teise maailmasõja algust emigreerus Jurnas perega sõja eest Kopenhaagenisse. 1940. aastal okupeerisid Saksa väed Taani ning Jurnased naasid üsna pea Pärnusse. 1941. aastal küüditati kogu pere Siberisse, kus Jurnas suri samal aastal ja kaks poega hiljem Venemaal lastekodus. Jurnase naine ja vanim poeg tulid hiljem Eestisse tagasi.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]