Kid A Mnesia Exhibition

Allikas: Vikipeedia

“Kid A Mnesia Exhibition” on 2021. aastal Epic Gamesi videomäng, mida on võimalik mängida macOSi ja Windowsi operatsioonisüsteemis ning Playstation 5 mängukonsoolis. Tegemist on virtuaalse näitusega, mille eesmärk on eksponeerida bändi Radiohead muusika taustal Stanley Donwoodi ja Thom Yorke’i kunstiteoseid ajast, mil bänd töötas “Kid A” ja “Amnesiaci” albumi kallal.

Mängu tegemise protsess kestis kaks aastat ning projekt loodi koostöös Sean Evansi, Christine Jonesi, Matthew Davise, arendajate [namethemachine’i] ja Arbitrarily Good Productionsi, ettevõtte Epic Gamesi ning bändi Radiohead produtsendi Nigel Godrichiga.[1] Mängu valmimist kureerisid ansambli solist Thom Yorke ja kunstnik Stanley Donwood, kes on alates 1994. aastast loonud ansambli albumite kaanekujundusi[2]. Mäng avaldati 18. novembril Epic Gamesi keskkonnas ja see on tasuta allalaaditav[3].

Mängu sisu[muuda | muuda lähteteksti]

“Kid A Mnesia Exhibition” ei ole tavapärane videomäng: puuduvad vaenlased; pole proovikive, mida ületada; puuduvad punktisüsteem ja tasemed[4][5]. Mängija alustab metsataolises keskkonnas, mis põhineb Stanley Donwoodi visanditel. Ennast ümber pöörates näeb mängija punast tulukest, millele lähenedes saab mängija virtuaalsesse muuseumi siseneda. Uksest sisse minnes leiab mängija end koridorist, mille seinu kaunistavad visandid ja joonistused. Taustal hakkab mängima muudetud versioon laulust “Everything In Its Right Place”. Trepist üles minnes jõuab mängija sildini, millele on kirjutatud laulu “Pulk/Pull Revolving Door” sõnad. Selle alla on kirjutatud sõnum, et tegemist pole mänguga, ning üleskutse mitte kiirustada. Mängijal on võimalik ka mängu alustades metsas ringi liikuda ning avastada koobas, mis on alternatiivne sissepääs muuseumi. Edasi saab mängija avastada näituseruume, mis üksteisega ühendatult moodustavad justkui labürindi.

Näituseruumide planeering on inspireeritud labürintidest ning Paabeli raamatukogu kujutavatest kirjutistest ja joonistustest. Näituseruumid on enamasti ühendatud pikkade koridoride kaudu ning igal ruumil on eri temaatika. Nii-öelda esimese tasandi ruumid, mille mängija läbib enne Püramiidi sisenemist, on rohkem realistlikud, kuid Püramiidi sisenedes leiab mängija end ruumidest, mis on pigem ulmelised, füüsikat eiravad. Üks sellistest ruumidest on näiteks Kummituskamber, kuusnurkne ruum, millel ei tundu olevat ei lage ega põrandat – mängija justkui hõljuks õhus. Järk-järgult mängus edasi liikudes muutuvad näituseruumid ka üha pimedamaks. Sean Evansi sõnul sooviti luua keskkond, mis ei sarnaneks hariliku muuseumiga, vaid meenutaks pigem mahajäetud pühamut, ning seda eesmärki peegeldab ka mängu valgustus. Ruumid Rotunda ja Maastikugalerii meenutavad aga rohkem tavapäraseid näitusesaale. Rotunda disain põhineb Kopenhaageni Rundetaarni muuseumil. Maastikugalerii disainimisel saadi inspiratsiooni Musée de l’Orangerie muuseumi Monet’ saalist Pariisis. [2]

Mängu taustamuusika moodustavad Radioheadi fännidele tuttavad lood albumitelt “Kid A” ja “Amnesiac”, kuid mitte nende tavalisel kujul[4]. Produtsent Nigel Godrich on neid ümber teinud nii, et need kõlavad fännidele tuttavalt, kuid samas ka uudselt[2]. Muusika muutub vastavalt mängija positsioonile.

Mängus esineb ka palju NPC (non-playable character) tegelasi, kellega mängija ei saa suhelda, aga kes on osa näitusest. Näiteks võib mängus kohata Minotaurose-laadseid olevusi ning karusid Donwoodi ja Yorke’i loodud “Modified Bearsi” koomiksist. [2]

ESRB (entertainment software rating board) hinnangu järgi kuulub mäng T-kategooriasse, kuna sisaldab vägivaldset ja seksuaalset sisu, viiteid uimastitele ning vulgaarset keelekasutust [6].

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

“Kid A Mnesia Exhibition” on videomäng, mis avaldati, tähistamaks 21 aasta möödumist “Kid A” ja “Amnesiac” albumi ilmumisest[7]. Mäng avaldati 18. novembril 2021. Mõni nädal tagasi oli välja antud “Kid A Mnesia” kolmikplaadi ning bändi Radiohead solist Thom Yorke’i ja kunstnik Stanley Donwoodi kunstiteoseid sisaldavad raamatud “Kid A Mnesia” ja “Fear Stalks the Land”. [1]

“Kid A Mnesia Exhibition” virtuaalse näituse jaoks kogutud kunstiteosed on kõik Stanley Donwoodi ja Thom Yorke’i looming. Yorke’i sõnul tundis ta suurt survet pärast “OK Computeri” albumi suurt edu ning tal oli uue muusika loomisega raskusi [8]. Seetõttu keskendus ta mõneks ajaks visuaalsele loomingule [2]. Ajakirjas Rolling Stone kirjutatakse, et algul tekitas “Kid A” kriitikute ja muusikasõprade seas palju poleemikat, kuid nüüd peetakse seda bändi loomingulise teekonna haripunktiks [9]. Sean Evansi sõnul oli periood, mil valmisid “Kid A” ja “Amnesiac”, bändi jaoks kõige produktiivsem [2]. Sellest ajast pärineb muuhulgas ka bändi “Modified Beari” logo, mis kujutab naeratavat karu. [10] Sama tegelane esineb ka “Kid A Mnesia Exhibition” mängus.

Algul plaanis bänd luua füüsilist rändnäitust, mis oleks oma teekonda alustanud Londonist ning maailmas ringi rännanud, kuid selle organiseerimisel tekkinud probleemide ning pandeemia tõttu otsustas bänd virtuaalse näituse kasuks [7].

Yorke’il ja Donwoodil oli plaanis luua laevakonteineritest hiiglaslik punane konstruktsioon, mille kokkupanemisel oleks tekitatud mulje justkui oleks kummaline kosmoselaev Victoria ja Alberti muuseumi sisse sõitnud. Kuna selgus, et muuseum poleks säärase plaanitava konstruktsiooni paigaldamise raskusele vastu pidanud, siis plaaniti installatsiooni üles seada hoopis Royal Albert Halli kontserdimajas, kuid ka selle mõtte teostamisel tekkisid organisatoorsed takistused. Pärast koroonapandeemia puhangut loobuti lõplikult füüsilise näituse mõttest. [11]

Loomisprotsess[muuda | muuda lähteteksti]

Mäng valmis Unreal Engine 4 mängumootorit ning Wwise’i tarkvara kasutades [3]. Keskkonna loomisel ja tegelaste modelleerimisel kasutati DCC (digital content creation) tööriistu nagu näiteks Maya. Mängu jaoks tegelasi luues võeti eeskujuks Stanley Donwoodi ja Thom Yorke’i visandid ning üritati neid 3D-modelleerimist kasutades uude abstraktsesse keskkonda sobitada [2].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Kreps, Daniel. 2021. Take a Tour Through Radiohead’s Artwork in “Kid A Mnesia Exhibition.” Rolling Stone. Saadaval: https://www.rollingstone.com/music/music-news/radioheads-artwork-kid-a-mnesia-exhibition-1256065/, külastatud 11. aprillil 2023.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Unreal Engine. 2022. Creating KID A MNESIA: an exclusive look at Radiohead’s new virtual exhibit. Saadaval: https://www.unrealengine.com/en-US/spotlights/creating-kid-a-mnesia-an-exclusive-look-at-radiohead-s-new-virtual-exhibit, külastatud 11. aprillil 2023.
  3. 3,0 3,1 Arbitrarily Good Productions. 2021. Kid A Mnesia Exhibition. Saadaval: https://arbitrarilygood.com/project/kid-a-mnesia-exhibition/, külastatud 11. aprillil 2023.
  4. 4,0 4,1 Richards, Will. 2021. Radiohead’s ‘KID A MNESIA’ exhibition is as untraditional, warped and magical as the band itself. NME. Saadaval: https://www.nme.com/features/gaming-features/radioheads-kid-a-mnesia-exhibition-is-as-untraditional-warped-and-magical-as-the-band-itself-3098521, külastatud 11. aprillil 2023.
  5. Parkin, Simon. 2021. The Best Video Games of 2021. The New Yorker. Saadaval: https://www.newyorker.com/culture/2021-in-review/the-best-video-games-of-2021, külastatud 11. aprillil 2023.
  6. Youtube. 2021. Kid A Mnesia Exhibition – Official Trailer. Available at: https://youtu.be/AOinMjQ9jo8, külastatud 19. aprillil 2023.
  7. 7,0 7,1 Stanton, Rich. 2021. Radiohead’s freaky looking Kid A Mnesiac exhibition-game-thing is out (and free!). PC Gamer. Saadaval: https://www.pcgamer.com/radioheads-freaky-looking-kid-a-mnesiac-exhibition-game-thing-is-out-and-free/, külastatud 11. aprillil 2023.
  8. Leatham, Thomas. 2022. Thom Yorke on how and why Radiohead wrote “Kid A.” Saadaval: https://faroutmagazine.co.uk/thom-yorke-why-radiohead-wrote-kid-a/, külastatud 11. aprillil 2023.
  9. Sheffield, Rob. 2015. How Radiohead’s “Kid A” Shocked the World. Rolling Stone. Saadaval: https://www.rollingstone.com/music/music-news/how-radiohead-shocked-the-world-a-15th-anniversary-salute-to-kid-a-49200/, külastatud 11. aprillil 2023.
  10. Logolook. 2022. Radiohead Logo. Saadaval: https://logolook.net/radiohead-logo/, külastatud 19. aprillil 2023.
  11. Yorke, Thom & Stanley Donwood. 2021. Radiohead explain the story behind the creation of its Kid A Mnesia Exhibition, out today on PS5. PlayStation.Blog. Saadaval: https://blog.playstation.com/2021/11/18/radiohead-explain-the-story-behind-the-creation-of-its-kid-a-mnesia-exhibition-out-today-on-ps5/, külastatud 11. aprillil 2023.