Thom Yorke

Allikas: Vikipeedia

Thomas Edward Yorke (sündinud 7. oktoober 1968 Inglismaal Northamptonshire'is Wellingboroughis) on briti popmuusik.

Ta on tuntud eeskätt ansambli Radiohead laulja ja peamise laulukirjutajana. 2006. aasta juulis ilmus tema sooloalbum "The Eraser". Instrumentidest mängib ta põhiliselt elektrikitarri, akustilist kitarri ja klaverit, kuid on mänginud ka trumme ja basskitarri. Samas on tema sooloalbumil kuulda rohkem eksperimentaalset elektroonilist muusikat.

Yorke sündis suletud vasaku silmaga. Arstide hinnangul oli tema silm halvatud ja see seisund oli pöördumatu. Silmaarst soovitas lihase siirdamist. Enne kuueaastaseks saamist tegi Yorke läbi viis silmaoperatsiooni ja tema hinnangul viimane neist ebaõnnestus, mistõttu silmalaug jäi nõrgaks ja vajus ise alla. Kuni viimase operatsioonini pidi Yorke kandma silmal sidet.

Yorke sündis keemiaseadmete müügimehe peres. Varsti pärast poja sündi kolis pere Šotimaale, kus elati, kuni Thom oli seitsmeaastane. Edaspidi kolis pere tihti, Thom käis paljudes koolides ja silma tõttu narriti teda koolis. Alles 1978. aastal jäi pere Inglismaal Oxfordshire'i krahvkonnas paikseks.

Yorke sai esimese kitarri, kui oli seitsmeaastane. Tema sõnul oli kool väljakannatatav, sest selle muusikaosakond paiknes ülejäänud koolimajast eraldi ja ta veetis seal pärast kooli palju aega. Seal kohtas ta oma tulevasi bändikaaslasi Ed O'Brienit, Phil Selwayd, Colin Greenwoodi ja Colini nooremat venda Jonny Greenwoodi. 11-aastaselt moodustas ta esimese bändi ja kirjutas oma esimese laulu. Selle bändi nimi oli On A Friday ('reedel'), sest reede oli ainus päev, mil bändil oli lubatud harjutada.

Pärast kooli lõpetamist ei läinud ta kohe edasi õppima, vaid tegi ühe aasta jooksul juhutöid. Sel ajal sattus ta liiklusõnnetusse, mis muutis ta igasuguse transpordi osas ettevaatlikuks.

Yorke elab Oxfordis koos elukaaslase Rachel Oweni ning laste Noah' (s 2001) ja Agnesega (s 2004).

Tal on kolm aastat noorem vend Andy, kes on samuti poplaulja, kuigi mitte nii edukas. Ta oli bändi Unbelievable Truth solist, hiljem proovis alustada soolokarjääri.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]