José Dolores Estrada

Allikas: Vikipeedia

José Dolores Estrada Morales (18696. aprill 1939) oli Nicaragua poliitik ja sõjaväelane, 1910. aastal Nicaragua president.

José Dolores Estrada sündis aastal 1869 Managuas. Tema vend oli Juan José Estrada, kes oli hiljem presidendi kohusetäitja, ka oli tal veel kaks venda, Aurelio ja Irineo. Poliitilistelt vaadetelt oli José Dolores Estrada liberaal.

Aastal 1903 lõpetas ta sõjaväelise karjääri. Seejärel sai temast Irineo ja Aurelio järel Managua linnapea. Tema alustas linna haljastamist, ühtlasi rajas Estrada pere Managua Parque Centrali.[1]

Riigi üle-eelmise presidendi José Santos Zelaya poliitika ohustas USA huvisid piirkonnas ja see asus koos Guatemala valitsusega toetama Nicaragua konservatiivseid jõude. Aastal 1907 alustas USA laevastik Nicaragua sadamate hõivamist. Aastal 1909 hukati mitmed tabatud USA sõdurid. See tõi kaasa suurema USA interventsiooni, mille tagajärjel loobus Zelaya aasta lõpus võimust ja otsis varjupaika Mehhikost, andes võimu üle José Madriz Rodriguezele.

Zelaya võimult lahkumine aga konflikti muutusi ei toonud. Moskiitorannikul alguse saanud Revolución de la Costa Atlántica haaras üha suuremat osa riigist. 19. augustil 1910 hõivasid ülestõusnute väed Managua ja Rodriguez loobus võimust. Ka tema põgenes Mehhikosse, kus ta järgmise aasta 14. mail suri.

Pärast Rodrigueze pagemist määras liberaalne partei presidendi kohusetäitjaks José Dolores Estrada, kes oli selles ametis seitse päeva.

José Dolores Estrada suri 6. aprillil 1939, külastades New Yorki.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Sanchez Ramirez, Roberto. Alcaldes de Managua. El Nuevo Diario, Sección Especiales. Edición del martes 5 de febrero de 2002. Managua, Nicaragua.
Eelnev
José Madriz Rodriguez
Nicaragua president
20. august28. august 1910
Järgnev
Juan José Estrada