Irakli Alasania

Allikas: Vikipeedia
Irakli Alasania

Irakli Alasania (gruusia ირაკლი ალასანია; sündinud 21. detsembril 1973 Bathumis) on Gruusia poliitik ja diplomaat, 2009. aastast partei Meie Gruusia – Vabad Demokraadid juht.

11. septembrist 2006 kuni 4. detsembrini 2008 oli Alasania Gruusia alaline esindaja ÜRO juures. Alasania on tegutsenud presidendi eriesindajana Gruusia-Abhaasia kõnelustel.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Alasania on lõpetanud Thbilisi Riikliku Ülikooli rahvusvahelise õiguse erialal (1995). Töötanud Gruusia USA, Kanada ja Mehhiko saatkonnas. Aastatel 1998 kuni 2001 töötas välisministeeriumi SRÜ ja Venemaa asjade osakonnas. 2001–2002 Rahvusliku Julgeolekunõukogu julgeolekuküsimuste osakonna juht. 2001–2004 riigijulgeoleku ministri esimene asetäitja. 2004. aastal kaitseministri esimene asetäitja, seejärel Rahvusliku Julgeolekunõukogu sekretäri asetäitja.

2004. aasta sügisel määrati Alasania Abhaasia eksiilvalitsuse juhiks. Seda ametit pidas ta 2006. aasta märtsini. 2005. aastal sai ta ühtlasi presidendi eriesindajaks Gruusia-Abhaasia kõnelustel. 2006. aastal sai temast presidendi nõuandja konfliktide reguleerimise küsimustes. Alasania töötas välja suhete reguleerimise plaani, mis võitis Lääne diplomaatide poolehoiu, kuid mida Gruusia presidendi administratsioon heaks ei kiitnud.

11. septembril 2006 sai Alasaniast Gruusia alaline esindaja ÜRO juures.

2008. aasta detsembris loobus Alasania sellest ametikohast. Pärast loobumist teatas ta, et ühineb Mihheil Saakašvili valitsusele vastanduva opositsiooniga. Ta nõudis Saakašvili taandumist ametist ja teda peeti üheks tõenäolisemaks presidendikandidaadiks pärast Saakašvilit.

2009. aasta veebruaris sai Alasaniast opositsiooniliste parteide ühenduse Allianss Gruusia Eest juht. Juulis asutas ta allianssi kuuluva partei, mis kannab nime Meie Gruusia – Vabad Demokraadid. Allianss lõpetas tegevuse 2010. aasta juunis, mõni nädal pärast mai lõpus toimunud kohalikke valimisi.

Kohalikel valimistel kandideeris Alasania Thbilisi linnapeaks, jäi aga senisele linnapeale Gigi Ugulavale selgelt alla, ehkki sai opositsiooni kandidaatide seas parima tulemuse. Eristudes radikaalsematest opositsioonipoliitikutest, kellest mõnigi valimistel kandideerimisest keeldus, teatas Alasania ka kaotatud valimiste järel, et väljakutse valitsusele saab esitada üksnes valimiste kaudu ja muud teed viivad kaose ning anarhiani.

Erinevalt paljudest Saakašvilile vastanduvatest Gruusia poliitikategelastest on Alasania väljendanud toetust presidentaalsele riigikorrale. Ta on end ettevaatlikult määratlenud tsentristina.

Ta oli 25. oktoobrist 2012 kuni 4. novembrini 2014 Gruusia kaitseminister (Meie Gruusia – Vabad Demokraadid oli koalitsioonis Gruusia Unistusega). Seejärel peaminister Irakli Garibašvili asendas ta Mindia Džanelidzega.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Irakli Alasania on abielus, tal on kaks last; tema abikaasa Natia isa Guram Pandžikidze (1933–1997) oli gruusia ulmekirjanik, abikaasa õde Maia Pandžikidze oli aastatel 20122014 Gruusia välisminister.

Alasania isa Mamia Alasania hukkus 27. septembril 1993 Suhhumi langemisel Abhaasia separatistide kätte. Sellest hoolimata tunnustasid abhaasid Irakli Alasaniat tasakaaluka ja usaldusväärse läbirääkijana.