Immunoloogiline sünaps

Allikas: Vikipeedia

Immunoloogiline sünaps (immunologial synapse, IS) on immunoloogias selgroogsete lümfoid(-immuun)süsteemi talitlusest tulenev eriline rakkude seis (cluster või immunokompleks), mille korral tüümusest välja liikunud T-rakud ja antigeene esitlevad rakud või märklaudrakud justkui suhtlevad ja mille õnnestumiseks on vaja T-rakkude retseptorite ja peamise koesobivuskompleksi valke ning aktiveeritakse T-rakud.

Immunoloogilise sünapsi kontseptsioon on vaidluse all, nii kirjeldavad eri autorid immunoloogilist sünapsi ja osalevaid rakke ning retseptoreid erinevalt. Näiteks arvatakse, et immunoloogiliste sünapside moodustamises võivad osaleda peaaegu kõik lümfotsüüdid, näiteks loomulikud tappurrakud[1], B-lümfotsüüdid, makrofaagid ja märklaudelundite kudede rakud.

Immunoloogilise sünapsi täpse kestuse (kas paar tundi või mitu päeva) kohta andmed puuduvad. Arvatakse, et adhesioonimolekul ICAM-1 saadab migreeruvatele T-rakkudele stoppsignaali, mis algatab IS-i.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Daniel M. Davis, Isaac Chiu, [...], ja Jack L. Strominger, The human natural killer cell immune synapse, Proc Natl Acad Sci U S A. 21. detsember 1999; 96(26): 15062–15067. PMCID: PMC24773, veebiversioon (vaadatud 13.03.2015)(inglise keeles)

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]