Fra Mauro

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib kartograafist; Kuu pinnavormi kohta vaata artiklit Fra Mauro kõrgustik

Fra Mauro mälestuseks valminud medal, kus teda kirjeldatakse kui "võrreldamatut kosmograafi". Medal valmis varsti peale tema surma ja selle tõenäoline autor on kunstnik Giovanni Boldù.

Fra Mauro (suri umbes 1459) oli katoliikliku Camaldolese ordu liige, 15. sajandi kartograaf, kes elas Veneetsia vabariigis. Tema nime esimene osa "Fra" viitab orduvennaks olemisele – "vend Mauro". Tema koostas oma aja kõige täpsema maailmakaardi, nn Fra Mauro kaardi.

Camaldolese ordu mungana elas ta Veneta laguuni Murano saarel S. Michele di Murano kloostris, kus asus ka tema kartograafiatöökoda.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Fra Mauro pidi sündima enne aastat 1400 või selle paiku. Oma nooruses oli Mauro kaupmehe ja sõdurina palju reisinud ning ta oli tuttav ka Lähis-Idaga. Tema andmed leiduvad kloostri dokumentides alates aastast 1409. Kloostri ilmikust liikmena oli ta palgatud just kaartide koostajaks. Kloostri dokumentides on tema peamise tööna kirjas küll kloostri rentide kogumine, kuid alates 1450. aastatest on teda mainitud kui sarja maailmakaartide loojat.

Olgugi et sel ajal ei saanud ta oma religioosse staatuse tõttu enam vabalt reisida, pidas ta sageli linna kaupmeestega nõu pärast seda, kui viimased olid ülemerereisidelt naasnud. 1450. aastaks koostas ta tohutu maailmakaardi (nn mappa mundi), mis oli üllatavalt täpne ja millele oli kirjutatud ulatuslikke tema aja geograafiateadmisi peegeldavaid kommentaare. Kaarti tuntakse tänapäeval nimega "Fra Mauro kaart".

Fra Mauro maailmakaart[muuda | muuda lähteteksti]

Ligikaudu aastal 1450 valminud Fra Mauro kaart (ümberpööratuna; tavaliselt on kaardil lõuna kujutatud ülal). Kaardi näol on tegemist maailmakaardiga, mis kujutab Aasiat, Aafrikat ja Euroopat
 Pikemalt artiklis Fra Mauro kaart

Fra Mauro maailmakaart ehk mappa mundi oli suur kartograafiline töö, milles oli ühendatud suurem osa selle aja geograafiaalastest teadmistest. Kaardi suurus on rohkem kui viis ruutmeetrit ja see on äärmiselt detailne, sisaldades tuhandeid tekste ja illustratsioone. Kaardi valmimine võttis aastaid ning tegemist oli kõige detailsema ja täpsema kaardiga, mis selleks ajaks oli koostatud.

Mauro lõi kaardi Portugali kuninga Afonso V tellimusel. On teada, et Fra Maurot aitas kaardi koostamisel meremees ja kartograaf Andrea Bianco – sellest annavad tunnistust talle vahemikus 14481459 tehtud maksed. Kaart valmis 1459. aasta 24. aprillil ja saadeti seejärel Portugali; see eksemplar ei ole säilinud. Koos kaardiga pandi teele ka Veneetsia doodži kirjutatud kiri, mis oli mõeldud Portugali endise kuninga João I pojale prints Henriquele (inglispäraselt Henry, Afonso V onu). Printsi tuntakse ajaloos ka hüüdnimega "navigaator" ja oma kirjas õhutas doodž printsi jätkama maadeavastuste rahastamist.

Ajal, mil Fra Mauro suri, oli ta valmistamas kaardi koopiat Veneetsia sinjoriiale. Töö koopiaga viis lõpule Andrea Bianco. Samast ajast pärinev tema kartograafiaalase töö mälestuseks löödud medal kirjeldab Fra Maurot kui võrreldamatut kosmograafi (chosmographus incomparabilis).

Teisi töid[muuda | muuda lähteteksti]

Teada on kaks säilinud Fra Mauro koostatud kaartide koopiat. Üks on Vatikani Raamatukogus olev merekaart, mille andis 1944. aastal välja Roberto Almagià.[1]

Teine teadaolev Fra Mauro kaart tunti ära siis, kui seda müüdi aastal 1984 Milanos toimunud oksjonil – tegemist on 1541. aastast pärineva koopiaga, millele on Irákleio linnas alla kirjutanud kartograaf Giorgio Sideri (tuntud ka kui Giorgio Callapoda).[2] Kaart on nüüd osa erakogust, mis asub tõenäoliselt Prantsusmaal.[3]

Austusavaldused[muuda | muuda lähteteksti]

Fra Mauro järgi on saanud nime üks Kuul asuv kraater ja sellega seotud moodustis. Apollo 13 kuumissioon pidi just Fra Mauro nime kandvat moodustist uurima, kuid selle pardal toimunud plahvatuse tõttu pidi meeskond naasma Maale ilma Kuul maandumata. Moodustist uurisid lõpuks Apollo 14 missiooni astronaudid 1971. aasta veebruaris.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Roberto Almagià. Monumenta cartographica vaticana, (Rome 1944) I:32–40 (kus Almagià arutleb ühe teise Vatikani Raamatukogus oleva Fra Mauro kaardi koopia teemadel). Heinrich Winter, "The Fra Mauro Portolan Chart in the Vatican" Imago Mundi 16 (1962), pp. 17–28.
  2. Galleria Salomon Agustoni Agrati, 24. oktoober 1984, 40 miljonit liiri
  3. Antonio Ratti. "A Lost Map of Fra Mauro Found in a Sixteenth Century Copy", Imago Mundi 40 (1988), pp. 77–85.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • James Cowani romaan "A Mapmaker's Dream. The meditations of Fra Mauro, cartographer to the Court of Venice". Shambala Publications, USA.