Charles VIII

Allikas: Vikipeedia

Charles VIII (hüüdnimena on kasutatud Hiilgav) (30. juuni 1470 – 7. aprill 1498) oli Prantsusmaa kuningas 14831498.

Charles oli Prantsusmaa kuninga (14611483) Louis XI ja Savoia Charlotte'i poeg.

Louis XI suri 1483. aastal ning alaealise Charlesi eest valitsesid regendina, tema vanem õde Anne ja Bourboni hertsog Pierre II.

Bretagne'i liitmine kuningriigiga[muuda | muuda lähteteksti]

Prantsusmaa aastal 1477

Iseseisvalt valitsusasju ajama hakates (1486) oli Charles üliaktiivne ja agressiivne: ta vallutas Bretagne'i hertsogiriigi, Prantsusmaa loodeosas ning sundis selle valitsejanna Anne'i endaga abielluma. Sellega liitis ta Bretagne'i sisuliselt Prantsusmaaga ning tegi seega lõpu Prantsusmaa killustatusele.

Bretagne'i hertsog Frañsez II pidas kaks sõda Prantsusmaa Charles VIII vastu, mis mõlemad kaotati. Sõjad Prantsusmaaga maksid lõpuks Bretagne'i hertsogkonna iseseisvuse. Frañsez II ainus pärija oli tema tütar Anna, Prantsusmaa kuninga positsioon domineeris neis sündmustes läbi kahe sõja. Pärast esimest sõda vajas Frañsez II ainsa elusoleva järglase Anna abielu Sablé lepingu järgi luba Prantsusmaa kuningalt.

Suhted Bretagne'i ja Prantsusmaa vahel halvenesid ja Frañsez II sunniti viimasesse Prantsuse-Bretooni sõtta, mille ta kaotas. Teise sõja, niinimetatud Hullumeelse sõja lõppedes Frañsez II ja Prantsusmaa Charles VIII vahel kuulutati Bretagne'i hertsoginna Anna esimene abielu Maximilianiga ebaseaduslikuks selle põhjal, et Prantsuse kuningas ei olnud vastavalt Sablé lepingule luba andnud. Anna abiellus Prantsusmaa Charles VIII-ga tseremoonial, mille kinnitas paavst Innocentius III. Pärast abiellumist ei lubanud Charles Annal Bretagne'i hertsoginna tiitlit kasutada.

 Pikemalt artiklis Bretagne'i hertsogkond#15. sajand

Itaalia sõjad[muuda | muuda lähteteksti]

Prantsusmaa, Savoia ja Itaalia piirialad aastal 1494

Aastal 1494 kasutas Charles VIII ära Milano hertsogkonna hertsogi Francesco Sforza abipalvet ning viis oma armee Itaaliasse, et prantslastele tagasi vallutada Napoli kuningriik. Samuti oli tal mõttes sealt oma armeega Konstantinoopoli peale minna, et Bütsantsi impeerium taastada. Sellega said alguse Itaalia sõjad, kuid eriti kaugele Charles ei jõudnud. Ta vallutas küll ajutiselt Milano, kuid seejärel hakkasid teised riigid talle vastu ning ta pidi Itaaliast taanduma.

 Pikemalt artiklis Itaalia sõda (1494–1498), Itaalia sõjad, Savoia hertsogkond, Milano hertsogiriik, Napoli kuningriik

Aastal 1498 suri Charles VIII ootamatult pärast seda, kui oli jooksnud peaga vastu uksepiita. Tal ei olnud üleelanud pärijaid.

Troonil järgnes talle tema kauge sugulane, Valois' dünastia Orléansi harru kuuluv Louis XII.

Isiklikku ja pärijad[muuda | muuda lähteteksti]

Charles VIII oli Prantsusmaa kuninga (14611483) Louis XI ja Savoia hertsogi Ludovico I tütre Charlotte poeg

Charles VIII abiellus pärast võidukat Prantsuse-Bretooni sõda, Bretagne'i hertsoginna Annaga. Charles VIII ja Anna lapsed ei jõudnud täisikka. Charles VIII surma järel (1498) abiellus Anna Prantsusmaa kuninga Louis XII-ga.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Eelnev
Louis XI
Prantsusmaa kuningas
14831498
Järgnev
Louis XII