2. strategeem

Allikas: Vikipeedia

2. strategeem 36 strategeemist on "piirates Weid päästa Zhao".

Kaudne või otsene surve vastase haavatavale kohale. Nõrga (tühja) koha löömine. Achilleuse kand.

I 2. (2.) Piirates Weid päästa Zhao[muuda | muuda lähteteksti]

50te lõpus debüteerinud Lihunik Abdullah reslinguga leiba teenimas
Märk Pinyin Tähendus
wéi piirama, haarama; piirang, varitsus; piirid; eesriie
Wèi Wei riik; kõrge, ülendatud
jiù päästma, abistama, vabastama
Zhào Zhao riik; kiirustama, tõttama; kiirelt; (sisenema, tungima maasse)

圍魏救趙 (Wéi Wèi jiù Zhào) Wéi-wèi jiù-zhào

Strategeemi nimi tuleneb, alljärgnevalt näidetes äratoodud, strateeg Sun Bini nõuandel võitlevate riikide ajastul toimunud Qi riigi tõestisündinud sõjakäigust.

Põhimõtte selgitus[muuda | muuda lähteteksti]

Parem on vaenlasi killustada, kui lubada neil olla koos
Ründa seal, kus antakse järgi;
ära ründa seal, kus lüüakse vastu.

Rünnatakse vastase tähtsat või tundlikku sihtmärki, et enda omast kõrvale juhtida.

Kui vaenlane on liiga tugev, et teda otse rünnata, siis ründa midagi, mida ta kalliks peab. Tea, et ta ei saa igas asjas üle olla. Kuskil on ta turvises auk, nõrkus, mida saab ta tugevuse asemel rünnata.

Tuleb vältida otsest võitlust tugeva vaenlasega ning selle asemel lüüa tema nõrka kohta mujal. See sunnib tugeva vaenlase taganema, et oma nõrka kohta kaitsta. Võitlus nüüdseks väsinud ja võitlusvaimu kaotanud vaenlasega annab palju suurema eduvõimaluse.

33. võimuseadus: leia igaühe pöidlakruvi.

Tsitaat Muutuste raamatust[muuda | muuda lähteteksti]

Puudub. Seoses selgituse tekstiga on seda ühendatud 12. kuusjoonega.[1]

Näiteid[muuda | muuda lähteteksti]

Pealkirjaga seotud sündmust, mida teab Hiinas iga laps, kirjeldab kuulus Hiina ajaloolane Sima Qian oma töös "Shi Ji" ("Ajaloolised märkused"). 16. septembril avaldati see pealkirjaga "Sun Bin, Wei Wei Zhao jeou" Hiina suurimas lastelehes "Ertun Shida (Lapsepõlv) № 18". [2]

Võitlevate riikide ajastul koosnes Hiina paljudest väikestest kuningriikidest, mis võitlesid üksteisega ülemvõimu pärast. Sõjad olid igapäevaseks asjaks. 354 eKr ründas Wei kuningriik Zhao kuningriiki ja piiras ümber selle pealinna Handan'i (praegu Hebei provintsis). Zhao kuningriik kutsus appi Qi kuningriigi (kaasaegne Shandongi provints). Qi armee juhiks oli kindral Tian Ji ja ta nõunikuks Sun Bin. Tian Ji kavatses liikuda Zhao kuningriiki et seal Wei armeega võidelda. Sun Bin lükkas selle plaani tagasi. Ta ütles: "Kui keegi tahab lahti harutada sõlme, siis ei tohiks ta kogu oma jõust tõmmata nööri. Kui keegi treenib võitluskukki, siis selleks ei ässita ta neid üksteise vastu. Kui keegi tahab lõpetada piiramisrõnga, siis on parem, kui ta ei saada oma vägesid kohta kus neid on niigi küllaga vaid saadab nad sinna, kus neid pole. Kõik Wei kuningriigi parimad väed on Zhao kuningriigis. Wei kuningriigil puudub sõjaline kaitse. Seetõttu teen ettepaneku, et me piirame Wei pealinna Dalian’i (praegune Kaifeng Henani provintsis). Siis lõpetab Wei armee viivitamatult Handan'i piiramise ja kiirustab tagasi, et päästa oma riiki. "

Tian Ji järgis Sun Bin’i nõu. Niipea kui levis uudis Qi armee rünnakust Wei kuningriiki, loobus selle armee piiramisrõngast ja kiirustas tagasi Wei'sse. Qi vägi asus varem teel valitud kohas varitsuses (Guilin'is (kirdes praegusest linnast Hetse'st Shandongi provintsis). Oodates täielikus lahinguvalmiduses purustasid nad palju tugevama, kuid teest kurnatud Wei armee Guilingi lahingus, milles langes ka selle kindral Pang Juan. Sellega oli Zhao kuningriik päästetud.

Seda sõjakäiku on üksikasjalikult kirjeldanud ka Qi riigi nõuniku Sun Bin'i järeltulija Sun Bin noorem oma "Sõja seadustes" ("Sun Bin Bin fa"). Raamatut pole vaja segi ajada Sun Bini ühe teise kuulsa esiisa Sun Wu "Sõjakunst'iga" Pärast peaaegu kahe tuhande aastast unustust leiti teose tekst aprillis 1972. Shandongi provintsis.

Sun Wu käsitleb võttega seotut oma "Sõjakunsti" 6. peatükis "Tühjus ja täidetus" ("Tugevus ja nõrkus"), mille ta lõpetab (6.20.) sõnadega: "Väel pole püsivat võimu (potentsiaali), veel pole püsivat vormi. Seda kes, järgides vastast, vallates muudatusi ja teisenemisi seeläbi võidab, võib nimetada vaimuni (Jumalikuni) jõudnuks."[3]

Strategeemi igapäevaseks rakenduseks on pidevad terroristide poolsed lennukite hõivamised.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. В.В. Малявин 36 стратагем. Китайские секреты успеха. 'Белые Альвы' 2000
  2. Зенгер, Х. фон. Стратагемы. О китайском искусстве жить и выживать. Том 1. – Москва: Изд-во Эксмо, 2004, 511 с
  3. Sun Zi, Sun Bin. "Sõja seadused" (tõlkinud Märt Läänemets, Tallinn: Eesti Keele Sihtasutus 2001). ISBN 9985-811-07-0

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • English and French translation of the Thirty-Six Stratagems 2. [1]