Čachieci mõis

Allikas: Vikipeedia
Čachieci mõisa peahoone tagakülje panoraamvaade

Čachieci mõis (Valgevene keeles Сядзіба Дзяконскіх «Чахец») on mõis Valgevenes Bresti oblastis Pružany rajoonis Pružany külanõukogus Kaštanaŭka külas.

Čachieci mõis sai alguse aastal 1593. XIX sajandi alguses kuulus see Mierzejewskitele, aastal 1816 ostis selle Ivan Krupinski. Aastal 1845 tehtud revisjoni põhjal kuulus mõis Bulgarinitele, kes mõisakompleksi välja ehitasid. Toona kuulus mõisakompleksi lisaks peahoonele veel palju kõrvalhooneid, nende seas raamatukogu, kontor, mõisavalitseja maja, jääkelder, kaks hobuveskit ja kaks tuulikut, kasvuhoone, auru jõul töötav pruulikoda, laudad, aidad, rehi, küün, kõrts ja võõrastemaja. Hiljem läks see Kiernozickite valdusse, neilt pärisid mõisa abielu kaudu Dziekońskid.[1].

Albin Dziekoński järel sai mõisa omanikuks tema poeg Marian Dziekoński, tema järel aga ta ema Maria. Viimane omanik oli Mariani poeg Janusz. Tema ajal sai mõis telefoniühenduse. Pärast piirkonna liitmist Nõukogude Liiduga Janusz küüditati, tema abikaasa põgenes sõja ajal Varssavisse, sealt edasi aga Argentinasse.

Mõisa peahoone ehitas Albin Dziekoński; see rajati varasema, Bulgarinite ehitatud häärberi asemele. Ühekorruselise kõrge vundamendiga tellistest peahoone juurde ehitati kahekorruseline tiibhoone. Hoone pikkus oli kokku 36 meetrit. Külgmise ukse kohal asus sammastega katus; pargipoolsel küljel asus aga veranda, mille seintel kasvasid viinapuud. Siseruumid olid kavandatud anfilaadina. Põrandaid kattis parkett; erandiks oli vaid veranda, mille põrandat katsid kahhelplaadid. Ruumides olid kahhelahjud.

Pärast mõisa võõrandamist asus peahoones sõjaväeosa, seejärel oli see kasutusel lao ja kontorina. Aastast 1966 seisab hoone tühjalt, osalt on see varemetes. Lisaks peahoonele on säilinud ka viinavabriku hoone. Mõisakompleks on arhitektuurimälestisena kaitse all.

Albin Dziekoński rajas mõisa juurde vanast metsatukast ka pargi. Seal tehti ulatuslikke maaparandustöid, kaevati kanalid ja tiigid, ehitati lüüsid. Pargi pindala oli 10 hektarit. Pargis kasvasid pöögid ja valgepöögid, lehised, valge mänd, Ameerika jalakas. Istikud toodi Lätist Cīrava mõisast. Pärast mõisaomaniku küüditamist on park metsistunud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Каштановка, усадьба Дзеконских „Чахец”. W: Анатолий Тарасович Федорук: Старинные усадьбы Берестейщины. Mińsk: Беларуская Энцыклапедыя імя Петруся Броўкі, 2004, lk. 420–423. ISBN 9851103055.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]