Zenos Frudakis

Allikas: Vikipeedia
Zenos Frudakis koos enda loodud endise Philadelphia linnapea Frank Rizzo kujuga
"Vabadus" ("Freedom"; 2001) Philadelphias GlaxoSmithKline'i peakorteris

Zenos Frudakis (sündinud 1951 San Franciscos) on kreeka päritolu Ameerika Ühendriikide skulptor.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Zenose isa Vasilis Frudakis sündis Kreekas ja emigreerus lapsena Ameerika Ühendriikidesse. Temast sai muusik ja luuletaja. Tema ja Kassiani Alexise abielust sündis viis last. Zenos kasvas üles Lääne-Virginias Wheelingis ja Indianas Garys. Ta töötas terasetööstusettevõttes.

Zenos hakkas skulptuuriga tegelema juba nooruses. 1972. aastal suundus ta Philadelphiasse, et õppida Pennsylvania kunstiakadeemias. Ta õppis teiste seas oma skulptorist venna Evangelos Frudakise ja maalikunstnik James Hanesi käe all. Hiljem kaitses ta Pennsylvania Ülikoolis magistriväitekirja kaunite kunstide alal.[1]

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Zenos Frudakis viljeleb eelkõige monumentaalskulptuuri. Tema teoseid leifub näiteks Lõuna-Carolina skulptuuripargis Brookgreen Gardens,[2] New Yorgi klubis Lotos Club,[3] Jaapanis Utsukushi ga-hara vabaõhumuuseumis,[4] New Yorgi riiklikus disainiakadeemias ja USA Lõuna-Aafrika Vabariigi saatkonnas Pretorias.[5]

Zenos Frudakis on kõige rohkem mõjutusi saanud kreeka skulptuurist; talle on eeskujuks olnud ka Michelangelo, Gian Lorenzo Bernini, Jean-Baptiste Carpeaux ja Auguste Rodin.

Teoseid[muuda | muuda lähteteksti]

Frudakise tuntumate teoste seas on Ameerika Ühendriikide õhujõudude memoriaali auvahtkond, skulptuur "Vabadus" Philadelphias GlaxoSmithKline'i peakorteris, Philadelphia linnapea Frank Rizzo kuju, Mark Twaini kuju New Yorgi Lotos Clubis. Ta on palju kujutanud sportlasi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Sarah Blackman, "Sculpting a Life" (feature article on Frudakis), The Pennsylvania Gazette, Class of '82, November/December 2002, p. 3.
  2. Robin R. Salmon, Brookgreen Gardens Sculpture (Brookgreen Gardens, 1993), v. 2, pp. 188-91.
  3. The Lotos Experience, The Tradition Continues (Lotos Club, 1995), pp. 34-35.
  4. Third Rodin Grand Prize Exhibit, The Utsukushi-ga-hara Open Air Museum, Hakone Open Air Museum, Embassies of Greece, Spain, United Kingdom and British Consul, United States, West Germany, 1990, pp. 27-28.
  5. Gene Freedman, "The Unveiling of a Memorial," USIA World, April 1989, pp. 10-11.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]