WordPress

Allikas: Vikipeedia
WordPress

WordPressi töölaud
Arendaja Ryan Boren, Mark Jaquith, Matt Mullenweg, Andrew Ozz, Peter Westwood
Esmaväljalase 27. mai 2003
Viimane väljalase 6.4.3 / 30.01.2024 Muuda Vikiandmetes
Kirjutatud keeles PHP
OS multi-platvormne
Suunitlus ajaveeb
Litsents GPLv2
Veebisait et.wordpress.org

WordPress on avatud lähtekoodiga ajaveebi ehk blogi haldamise süsteem, mis kasutab PHP-d ja MySQL-i. Selle saab lihtsalt muuta sisuhalduse süsteemiks[1] ja sel on palju lisasid.

Matt Mullenweg hakkas levitama esimest väljalaset 27. mail 2003.[2]

Veebilehtedest, mille sisuhaldussüsteem on teada, kasutab WordPressi 2016. veebruari seisuga 59,2%. See on 26,2% kõikidest olemasolevatest veebisaitidest.[3] Laia leviku tõttu on ajakohastamata WordPressi kasutavad serverid ja teenused pidevalt ründeohu all.[4]

Võimalused[muuda | muuda lähteteksti]

WordPressil on laiade võimalustega teemahaldur, mis võimaldab kasutajal mooduleid ümber tõsta ilma HTML- või PHP-koodi muutmata. Kasutaja saab teemasid lisada, eemaldada ning vahetada. HTML- ja PHP-teemakoodi muutes saab teha veelgi suuremaid muudatusi. WordPressi on sisse ehitatud lingihaldus, otsingumootorisõbralikud ja puhtad püsiviited, artiklite määramine kategooriatesse ja sildistamine. Automaatfiltrid aitavad artiklites teksti vormindada. Pluginad võimaldavad kasutajatel ja arendajatel WordPressi kasutatavust laiendada.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

WordPressi eelkäijaks oli b2/cafelog ning 2003. aasta maikuuks oli see installeeritud hinnanguliselt 2000 blogisse.[5] Tarkvara oli kirjutatud programmeerimiskeeles PHP ning selle lõi Michael Valdrighi, kes praegu on WordPressi kaasarendaja. Kuigi b2/cafelogi ametlik järglane on WordPress, on aktiivses arenduses ka teine projekt nimega b2evolution.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]