Wojciech Żukrowski

Allikas: Vikipeedia
Żukrowski haud Powązki kalmistul

Wojciech Żukrowski [v'oitsjeh žukr'oski] (14. aprill 1916 Kraków26. august 2000 Varssavi) oli poola kirjanik ja kirjanduskriitik.

Ta kirjutas romaane, jutustusi, lasteraamatuid, reportaaže, filmistsenaariume, luuletusi ja esseesid. Tema loomingut on tõlgitud paljudesse keeltesse.

Ta õppis Krakówis Jagiełło ülikooli õigus- ja humanitaarteaduskonnas ning lõpetas Wrocławi ülikooli poola filoloogia alal. Saksa Okupatsiooni ja Teise maailmasõja ajal kuuklus ta salaorganisatsiooni Unia ja oli Armia Krajowa ohvitser, võideldes grupeeringus Żelbet. Neil aastail oli ta ka tööline Krakówi Zakrzóweki kivimurrus ja põrandaalune literaat, kes tegi kaastööd väljaandele Miesięcznik Literacki.

Tema sõber oli Karol Wojtyła (pärastine paavst Johannes Paulus II), kellega ta lävis õpingute ajal Krakówis luule pinnal ning hiljem organisatsioonis Unia ja kivimurrus.

Aastatel 19451947 oli ta armees (Ludowe Wojsko Polskie) motoriseeritud pataljoni komandör. Kui ilmnes tema varasem teenistus Armia Krajowas, siis ta vallandati ja degradeeriti.

Aastatel 19531954 oli ta rindekorrespondent Vietnamis ja kuni 1955 Hiinas. 19561959 oli ta Poola diplomaadina tööl Indias. Peale selle oli ta seimi liige.

Ta oli kauaaegne kuukirja Widnokręgi toimetaja ning väljaande Nowe Książki följetonist.

Aastatel 19821988 juhtis ta IBBY Poola sektsiooni ja oli 19861989 kirjanike liidu (Związek Literatów Polskich) esimees.

Aastal 1981 toetas ta avalikult Wojciech Jaruzelskit ja sõjaseisukorra kehtestamist. Varssavi Solidarnośći ringkondade intelligents korraldas Żukrowskile raamatute tagastamise aktsioone.

Teoseid[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]