Mine sisu juurde

Wilhelm Dindorf

Allikas: Vikipeedia

Karl Wilhelm Dindorf (latiniseeritult Guilielmus Dindorfus; 2. jaanuar 1802 Leipzig1. august 1883 Leipzig) oli saksa klassikaline filoloog.

Wilhelm Dindorfi isa oli keeleteadlane Gottlieb Immanuel Dindorf, tema noorem vend oli klassikaline filoloog Ludwig Dindorf.

Ta õppis klassikalist filoloogiat Leipzigi ülikoolis, kus kaitses ka magistri- ja doktorikraadi. Aastail 1828–1833 oli ta Leipzigi Ülikooli kirjandusloo erakorraline professor, kuid ta loobus sellest kohast, kui kaotas lootuse saada Christian Daniel Becki järglaseks kreeka ja ladina kirjanduse professori kohal. Seejärel töötas ta eraõpetlasena.

1846. aastal valiti ta Preisi Teaduste Akadeemia korrespondentliikmeks.[1]

Wilhelm Dindorf, "Scholia Graeca in Aristotelis comoedias", 1823.

Ta koostas mitme antiikautori teose tekstiväljaanded, teiste hulgas avaldas ta Aristophanese komöödiaid, Aischylose, Euripidese ja Sophoklese tragöödiaid, Platoni, Isokratese, Athenaiose ja Homerose tekste.

  • Wilhelm Haan. Wilhelm Dindorf. – Sächsisches Schriftsteller-Lexicon. Leipzig: Robert Schaefer’s Verlag, 1875, lk 51–52.
  • Manfred Landfester. Dindorf, Karl Wilhelm. – Peter Kuhlmann, Helmuth Schneider (Hrsg.), Geschichte der Altertumswissenschaften. Biographisches Lexikon (= Der Neue Pauly. Supplemente. Band 6). Stuttgart; Weimar: Metzler, 2012, veerud 307–309.
  • Georg Müller. Dindorf, Wilhelm. – Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 47. Leipzig: Duncker & Humblot, 1903, lk 705–707.