Walhalla tempel

Allikas: Vikipeedia
Walhalla tempel (aerofoto)
Templi sisevaade

Walhalla tempel on saksa rahva kuulsuste mälestamiseks loodud memoriaal Saksamaa kaguosas Regensburgi kreisis Baieri liidumaal. Tempel kõrgub Donaustaufi lähedasel künkal üle Doonau jõe, lõunasse avaneva väljapääsu ja trepistikuga.

Tempel on nime saanud Skandinaavia mütoloogias kirjeldatud Valhalla järgi, mis tähendab langenud sõduritele pühendatud majesteetlikku saali Asgardis.

Uusklassitsistliku templi projekteeris arhitekt Leo von Klenze, see tarindati aastail 18301842. Teostuse mõtte käis 1807. aastal tollase noore mehena välja Ludwig Karl August von Pfalz-Birkenfeld-Zweibrücken, kellest oli aasta varem saanud kroonprints Baieri Kuningriigis. Antiiksest ja renessanslikust arhitektuurist vaimustununa soovis ta nõnda kandvalt toetada saksa kultuuris killustunud väikeste riikide ja hertsogkondade ühendamist Saksa Riigiks.

Templis hoiustatakse tänapäeval umbes 65 mälestustahvlit ja 130 büsti, need tutvustavad 2000-aastast ajalugu Germaanias. Ülevaade algab Arminiusest, kes 9. aastal eKr toimunud Teutoburgi metsa lahingus võitis Rooma keiserlikku armeed.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]