Viktors Valainis

Allikas: Vikipeedia
Viktors Valainis
Viktors Valainis
Viktors Valainis (2019)
Läti majandusminister
Ametis
Ametisse asumise aeg
15. september 2023
Eelnev Ilze Indriksone
Isikuandmed
Sünninimi Viktors Valainis
Sünniaeg 9. august 1986 (37-aastane)
Erakond Zatlersi Reformipartei (2011)
Jēkabpilsi partei (2014–2018)
Roheliste ja Talurahva Liit (2018–)
Alma mater Riia Tehnikaülikool

Viktors Valainis (sündinud 9. augustil 1986 Jelgavas) on Läti poliitik, ta on Põllumeeste Liidu liige ja aastast 2023 selle juhatuse esimees. Ta on Seimi liige ja 15. septembrist 2023 Läti Vabariigi majandusminister Evika Siliņa valitsuses.

Ta sai keskhariduse Jelgavas, seejärel lõpetas ta Riia Tehnikaülikooli õppekavas ehitusäri ja kinnisvarahaldus.

Töötas äris, avades Jelgavas muusikaklubi "Post Club", kus ta ise töötas baarmenina. Ta on töötanud Jelgava kinnisvarahalduses hoonete käitamise osakonna juhataja asetäitjana, olnud juhatuse liige firmas "VOE agentuur" ja sihtasutuses "Latvijas Namu pārvāndāru gilde".

Aastal 2011 liitus ta Zatlersi Reformiparteiga (ZRP), ta kandideeris 2011. aasta Läti parlamendivalimistel Zatlersi Reformipartei nimekirjas seimi. 16. oktoobril 2011 lahkus ta koos viie teise ZRP liikmega parteist, protesteerides sellega ZRP-s toimuva ebademokraatliku otsustusprotsessi vastu. Märtsis 2013 sai tast transpordiministeeriumi parlamendisekretär.

2014. aasta Läti parlamendivalimistel kandideeris ta erakonna Ühtsus nimekirjas, kuid ta ei osutunud valituks. Aprillis 2015 sai ta mandaadi perioodiks, mil Jānis Reirs täidab rahandusministri kohuseid, pärast seda, kui Vjatšeslavs Dombrovskis asetäitja mandaadist loobus. Aastal 2016 sai tast majandusministeeriumi parlamentaarne sekretär ning aprillis ka Läti Suurlinnade Assotsiatsiooni tegevdirektor (sellel ametikohal töötas varem toonane peaminister Māris Kučinskis).

2018. aasta alguses lahkus ta pärast fraktsiooni ühisseisukohale vastupidist hääletamist seimi fraktsioonist "Ühtsus". Ta teatas, et näeb oma poliitilist tulevikku Roheliste ja Talurahva Liidu (ZZS) liikmena. 2018. aasta Läti parlamendivalimistel valiti ta seimi kui Zemgale ringkonna valijate poolt enim toetatud kandidaat. Tema edukas individuaalne valimiseelne kampaania jättis seimist välja ühe nimekirja liidri, Läti Põllumeeste Liidu juhi Augusts Brigmanise.

Ta kandideeris ka 2019. aasta Euroopa Parlamendi valimistel Lätis Roheliste ja Talurahva Liidu nimekirjas, kuid nimekiri ei saanud piisavalt valijate toetust.

2022. aasta Läti parlamendivalimistel valiti ta Roheliste ja Talurahva Liidu nimekirjas seimi liikmeks. Aprillis 2023 valiti ta Läti Põllumeeste Liidu juhatuse esimeheks Armands Krauze asemele.

15. septembrist 2023 on ta Läti Vabariigi majandusminister (Evika Siliņa valitsuses).