Vikipeedia:Sissejuhatus 3

Allikas: Vikipeedia

Juhend:Sisukord
Sissejuhatus   Tutvu Vikipeediaga   Kuidas mina saan aidata?   Redigeerimise õppekäik

Kuidas mina aidata saan?[muuda lähteteksti]

Vajuta "Muuda" või "Muuda lähteteksti", et lehekülge muuta
Vajuta "Muuda" või "Muuda lähteteksti", et lehekülge muuta

Kui näed mõnes artiklis sisulist, keelelist, vormistuslikku viga või puudujääki, ole julge ning paranda/täienda, vajutades "Muuda" ja pärast vajaliku muudatuse tegemist "Avalda muudatused". Artikleid paremaks muutes aitad kaasa Vikipeedia muutumisele kõige paremaks teabeallikaks.

Enne kui jätkad, võid ennast kasutajaks registreerida.

Ka anonüümselt võib redigeerida, kuid kasutajakonto omamisel on mitmeid eeliseid.

Täienda olemasolevat artiklit...[muuda lähteteksti]

Kirjuta uus artikkel...[muuda lähteteksti]

Veel ideid[muuda lähteteksti]

Tee oma esimene muudatus nüüd:

  1. Kliki siia, et pääseda Liivakasti, kus võib vabalt redigeerimist katsetada.
  2. Kirjuta sinna mingit teksti.
  3. Pea meeles, et Vikipeedia ei ole foorum. Roppused, laim ja isiklikud rünnakud on siin keelatud.
  4. Arutelulehtedel allkirjasta oma postitused nelja tildega (~~~~) või kasuta nuppu redigeerimiskasti kohal. Tulemuseks on Sinu kasutajanimi või IP-aadress ja muudatuse tegemise aeg. Artiklites allkirju ei kasutata, kuid liivakast on ka allkirjastamise harjutamiseks sobiv koht.
  5. Vajuta nuppu "Näita eelvaadet", et enne salvestamist tutvuda tehtud muudatustega ja "Avalda muudatused", kui oled tulemusega rahul.

Toimetajatele[muuda lähteteksti]

Kuigi muudatuste tegemiseks pole vaja sisse logida, on see siiski soovitatav, sest see hõlbustab osalejate vahelist suhtlemist. Leheküljel Logi sisse saate valida kasutajanime ja parooli, mis annab Teile võimaluse luua oma kasutajakonto. Loomulikult võite ka kohe alustada ning asuda mis tahes artiklit redigeerima või kirjutama. Tehke julgelt parandusi. Kui Te ei taha artiklit parandama hakata, kuid soovite lisada oma mõtteid, küsimusi või kommentaare, siis seda võite teha artikli aruteluleheküljel. Ärge kartke oma arvamust avaldada. Kui olete meiesarnane inimene, olete varsti viimaste muutuste leheküljest sõltuvuses.

Vikipeedia artiklid peaksid olema elavad ja loetavad ka inimesele, kes käsitletavast teemast midagi ei tea. Spetsiifilised terminid peaksid olema lahti seletatud nii lihtsalt kui võimalik, aga lugejat ei maksa ka alahinnata. Tekst peab olema täpne, faktipõhine ja ülevaatlik, aga samas põhjalik ja köitev, innustama lugemist jätkama. Palju annavad juurde teemakohased fotod ja joonised.

Vikipeedia koostamisel kehtivad mõned olulised põhimõtted:

  • Me austame teisi kaasautoreid. Lahkarvamuste korral artikli sisu või sõnastuse osas püüame mitte ilmaasjata vaielda vaid viisaka ja mõistliku aruteluga jõuda konsensuseni, mis annaks edasi kõik olulised faktid.
  • Me taotleme, et artiklid oleksid võimalikult neutraalsed: neis ei tohiks olla eelarvamuslikke seisukohti ning jutlustamist, isegi kui tegemist on vaidlusaluste teemadega.
  • Me ei paiguta Vikipeediasse autoriõigustega kaitstud materjale ilma autori (autoriõiguste omaniku) loata. Kõik Vikipeedia materjalid peavad olema avaldatud Creative Commons Attribution/Share-alike litsentsi või sellega ühilduvate litsentside alusel.

Lisaks soovitame tutvuda ka ingliskeelse Wikipedia Wikipedia policy ning Avoiding common mistakes lehekülgedega, sest ka eesti Vikipeedias lähtume seal toodud põhimõtetest.

Senised Vikipeedias osalejad on välja töötanud mõned reeglid artiklite vormistamiseks ning kutsuvad ka uustulnukaid üles neid arvesse võtma.