Vikipeedia:Nädala artiklid/41 (2009)

Allikas: Vikipeedia
Läänepärane raku-põletus
Läänepärane raku-põletus

Raku ehk rakuyaki on Jaapanis 17. sajandil välja kujunenud madalkuumuskeraamika põletusviis. Samuti kannavad nimetust "raku" raku-põletuse läbinud tooted, mida Jaapanis kasutatakse teetseremooniatel.

Eristatakse kahte rakutehnikas valmistatud teejoomisnõude tüüpi. Punane raku on valmistatud punasest savist ja põletatud madalamal temperatuuril (umbes 900 °C). See on kaetud läbipaistva pliiglasuuriga. Musta raku glasuuri põhimaterjaliks kasutatakse musta kivimit, mis on saadud Kyōto lähedalt Kamo jõe sängist. Mustaks põlev glasuur kobrutab kergelt. Põletus toimub kõrgemal temperatuuril kui punase raku korral.

Glasuurpõletuse jaoks on kaks erinevat varianti – jaapanipärane, kus peale glasuuri sulama hakkamist jahutatakse eset kuni tuleb välja glasuuri põhivärvus ja seejärel kastetakse see külma vette, et tekiks krakleevõrgustik ning läänepärane, kus keraamilised esemed asetatakse kohe peale põletust hõõguvkuumalt süsinikurikkasse keskkonda kus neil lastakse seal leiduv orgaaniline materjal süüdata ning tekkinud suitsuses keskkonnas paar minutit seista. Selle käigus tungib suits poorsesse savisse ja värvib nii selle kui ka glasuuripraod mustaks. Pärast redutseerimist tõstetakse ese külma vette ja puhastatakse tahmast. Loe edasi ...Arhiiv