Verona Arena

Allikas: Vikipeedia

Verona Arena (itaalia keeles Arena di Verona) on Itaalias Veronas Piazza Bra väljakul asuv Rooma amfiteater, mis ehitati aastal 30 pKr. See on kasutusel tänaseni ja on rahvusvaheliselt tuntud seal korraldatavate suurejooneliste ooperilavastuste poolest.

See on üks paremini säilinud iidseid omataolisi ehitisi. Rooma ajal oli areeni mahutavus ligi 30 000 inimest. Kontsertide ja ooperietenduste lava vähendab vabade kohtade arvu maksimaalselt 22 000-ni.

Verona amfiteater 1. oli Rooma Colosseumi ja Napoli lähedal Santa Maria Capua Veteres asuva Capua amfiteatri järel suuruselt kolmas amfiteater maailmas (algsed mõõtmed 152 m x 123 m). Hoolimata 1183. aasta maavärinast, mis hävitas peaaegu kogu välisseina kaaristu (seisma jäi vaid neli välisvõlvi), jäi sisekaaristu oma 74 võlviga puutumatuks ja Arena on tänaseni märkimisväärselt hästi säilinud.

Suviti toimub seal Arena di Verona festival.

2023. aasta naiste võrkpalli Euroopa meistrivõistluste avamäng Itaalia ja Rumeenia vahel toimus Arena di Veronal. Seal on kavas pidada ka 2026. aasta taliolümpiamängude lõputseremoonia.