Venemaa maaväed

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Venemaa Föderatsiooni maaväed)
Venemaa Föderatsiooni maaväed
Embleem
Asutatud 1992
Riik  Venemaa
Liik maavägi
Suurus 280 000 tegevteenistujat
Osa Venemaa relvajõud
Sümboolika
Lipp
Õlamärk

Venemaa Föderatsiooni maaväed (Сухопутные войска Российской Федерации) on Venemaa relvajõudude maaväe ülesandeid täitev väeliik.

Koosseis[muuda | muuda lähteteksti]

Armeed[muuda | muuda lähteteksti]

Muud üksused[muuda | muuda lähteteksti]

Maaväe õhujõud[muuda | muuda lähteteksti]

Venemaa relvajõududes kuuluvad maaväe õhujõud Venemaa õhu- ja kosmosevägede koosseisu, kuid on sõjaväeringkonna (rinde), armee ja korpuse juhatajate kontrolli all ja on mõeldud üksustele õhutoetuse andmiseks, eelkõige aga maismaal liikuvate objektide hävitamiseks eesliinil ja taktikalises sügavuses. Maaväe õhujõudude koosseisu kuuluvad maaväele allutatud kopteriüksused, mille varustuses on helikopterid Mi-24, Ka-50, Mi-17, Mi-26/6, Mi-8, Mi-2.

Armeeõhujõud täidavad lahingutegevuses järgmisi ülesandeid:

  • Lahinguülesanded, Ründekopterid hävitavad tanke ja soomustatud sihtmärke, suurtükiväge, tankitõrje- ja tulevahendeid (õhutõrje) ning vastase elavjõudu eesliinist taktikalise sügavuseni; hävitavad vastase koptereid, mehitamata lennukeid ja õhu teel transporditavaid üksusi; sooritavad õhurünnakuid vastase dessandile ja diversioonigruppidele; kaitsevad oma ülesandeid täitvaid transpordikoptereid ja annavad dessandile õhutuletoetust. Manööverüksuste rünnakul kasutatakse koptereid peamiselt tiibadel, külgede kaitseks.
  • Luureülesanded, mile käigus sooritavad maastiku kaitseomaduste ja pioneeriluuret, ilmastiku- ja eelkõige vastase luuret õhust, ülesandeks on ka lahinguruumi valve.
  • Dessandi- ja transpordiülesanded, sooritab taktikalisi (kompanii-pataljoni) dessante ja dessandiks vajalikke tagalavedusid; transpordivad üksusi ja kergemat tehnikat üle saastunud ja raskesti läbitavate, tulekahjudest haaratud ja üleujutatud alade; transpordivad luure- ja eriüksuste gruppe; evakueerivad haavatuid, haigeid ning vaenlase tagalas ülesande lõpetanuid lahingüksusi.
  • Eriülesannetel, juhivad tuleandmist ja teevad selles parandusi, halvavad ja häirivad vastast elektrooniliset; paigaldavad miine õhust; võimaldab sildade ehitamist ja veekogude ületamise tehnika paigaldamist; toetavad side- ja juhtimistegevust; sooritavad otsimis- ja päästeoperatsioone ning vajadusel teevad lahinguväljal suitsukatet[1].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Õhutõrjedivisjoni patareiülem leitnant H. Kosk ja õhutõrjekooli kursuse ülem leitnant S. Mäemurd., ÕHURÜNDEVAHENDITE KÄSIRAAMAT, LAHINGUTOETUSÜKSUSTE VÄLJAÕPPEKESKUS TAPA VÄLJAÕPPEKESKUS. Õhutõrjedivisjon Tapa 2005, lk 10-12

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]