Veeprinter

Allikas: Vikipeedia

Veeprinter (inglise keeles digital water curtain) on seade, mis tarkvara abil tekitab dünaamilise veekardina, millel võivad ilmuda nii kahe- kui ka kolmemõõtmelised kujundid, olenevalt printeri ehitusskeemist. Kasutades digitaalset veeprinterit, saab printida tähti, sümboleid, pilte ja mustreid, mille vertikaalsed veejoad moodustavad graafilise veeseina. Moodulitel on lisana RGB LED-valgustus, mida saab vastavalt vajadusele kas intervallidena lasta veeseinale või valgustada õigetel ajahetkedel, et luua veekardina graafilistele kujutistele tausta.[1] Digitaalse veeprinteri moodulid on kokkupandavad, sisaldades 32 programmeeritavat düüsi jooksva meetri kohta.[2] Programmeeritud tarkvara on kasutajasõbralik, teisendades info lihtsa klahvivajutusega signaalideks, mis avavad või sulgevad elektroonilised klapid, seega võib printides saada veekardinale kuvatavad tähed ja sümbolid. Seda tüüpi digitaalset ja interaktiivset veeprinterit saab ideaalselt kasutada dekoratiivsete täienduste loomiseks kaubanduskeskustes, hotellides, turismitaludes ja mujal avatud ruumis.

Veeprinteri üldised osad[muuda | muuda lähteteksti]

Veeprinteri komponendid
  • Tehases kokku pandud 2- või 3-meetrised moodulid
  • Sisaldavad jooksva meetri kohta 32 solenoidklappi
  • Arvutitarkvara ja -riistvara printimaks veekardinale soovitud efekte
  • Kaitse- ja juhtpaneel puutetundliku ekraaniga, näitamaks veekardina interaktiivseid võimalusi
  • Tarkvara võimaldab lihtsalt muuta tervet süsteemi ka interneti kaudu
  • DMX-i abil kontrollitav RGB LED-valgustuse süsteem, kuhu saab signaali saata ka välisest allikast
  • Võimalus sensoritega veejuga peatada, et inimesed saaksid selle alt läbi kõndida märjaks saamata
  • Võimalus lisada muusikat, et sümbolite printimine toimuks muusika rütmis
  • Veetaseme kontrollsüsteem, mis hoiab vajalikku veetaset, täiendab veevarusid, et korvata vee kadu, mis on tekkinud aurustumise ja voolamise tõttu[3][4].

Tööpõhimõte[muuda | muuda lähteteksti]

Veeprinterid on tihti paigutatud ebamugavalt ligipääsetavatesse ja ka kõrgete lagedega kohtadesse. Selleks, et paigaldastööd hõlbustada, on moodulid elementide kõrgemale tõstmiseks varustatud kahe tõstetorniga, millele on lisatud vintsid. Töö käigus tõstetakse kogu montaaž soovitud kõrgusele, kuid üldiselt ei soovitata mooduleid tõsta kõrgemalt kui 4 meetrit. Liiga kõrgele tõstetuna võib hakata veekardina pilt moonduma, kuna vee kiirendust hakkab mõjutama gravitatsioon. Konstruktsiooni tala toestab tõstetorne, mille külge omakorda asetatakse veejaotusmoodulid.

Paak ja pump[muuda | muuda lähteteksti]

Roostevabaterasest paagis asuv pump peab tagama piisava vee vooluhulga veejaotusmoodulitele, et tagada nõuetekohasene surve. Mida kõrgem on rõhk väljalaskedüüsides, seda suurema surve ja pihustusdiameetriga märgid joonistatakse. Samuti on kõrgema rõhu korral veekardin tihedam. Vajaliku surve hõlbustamiseks veejaotusmoodulitele on elektripaneel varustatud sagedusmuunduriga, mis kontrollib pumpa. Sagedusmuunduri abil on lihtne reguleerida (vee) voolukiirust, et surve jõuaks kollektorisse nii, et veekardinale kuvatavad sümbolid oleksid arusaadavad ja et üldse tekiks veekardinasse mingi eristus tavaliselt voolava veejoa asemel. Veemahuti/paagi võib asendada täielikult tavalise basseiniga, mida on ka odavam paigaldada. Pump on veeprinteri üks tähtsamaid elemente, seda on soovitatav kasutada ainult ühe antud tootja poolt väljastatuna, mis on ka eelduseks, et kogu süsteem toimiks. Samuti on oluline, et kuskil paikneks eelfilter (roostevaba terasest, perforeeritud lehtedega), mis tagab, et klapid ei määrduks ja neid oleks võimalik pika aja jooksul avada ja sulgeda, ilma et kogu süsteemi kasutusaeg oluliselt lüheneks.

Veetorud[muuda | muuda lähteteksti]

Pumba ja veevarustusmoodulite vahel on vaja ühendada veetorud. On olemas nii sisse- kui tagasilaske toru, et vältida liiga suurt survet kollektoris ajal, mil kõik klapid on suletud.

Veevarustuse moodulid[muuda | muuda lähteteksti]

Veejaotusmoodul

Veevarustusmoodulitel on kogu süsteemi juures väga oluline osa täita. Veevarustusmoodul koosneb roostevabast terasest jaotustorust nelinurkses sektsioonis, kuhu on puuritud 32 ava jooksva meetri kohta. Igasse avasse paigaldatakse solenoidid koos vastavate düüsidega. Need klapid on väga kiire reaktsiooniajaga, kuna interpreteerivad infot hüdrauliliselt vastavalt elektrisignaalile. Nelinurkne jaotustoru on varustatud lineaarsete tuledega, mille sisuks on RGB valgusega LED-lambid. Lambid on DMX-mooduliga, seega nende ühendamine on lihtne. Veeprinteri veejaotustorusid nii paigaldades võimaldab sinna alati lisamooduleid monteerida seni, kuni on saavutatud soovitud pikkus. Standardi järgi on need moodulid 2- ja 3-meetri pikkused, saavutamaks mis tahes proportsionaalse mõõdu. Seetõttu kujuneb 7-meetrine digitaalne veeprinter kahest 2-meetrisest ja ühest 3-meetrisest moodulist. Moodulid on varustatud iga elektrilise ühenduse jaoks oma märgisega, seega ei ole mingit ohtu, et võiks valesti ühendada.

Düüs[muuda | muuda lähteteksti]

Kasutatavaks materjaliks on messing, düüsi väljalaskeava on umbes 5 mm läbimõõduga. Düüs on ühendatud solenoidklapi külge, mis on ühenduses paagi küljes oleva voolikuga. Solenoidklapi sisse välja lülitamise tulemusel pihustatakse düüsidest vett, mis tekitab mustreid.[5]

Solenoidklapp[muuda | muuda lähteteksti]

Iga düüsi kontrollib solenoidklapp. Solenoidklapi materjaliks on messing, paraku ei saa nii väikest asja teha roostevabast terasest. Ohutuse mõttes tuleb elektromagnetilise klapi mootoriks valida kas AC või DC 12–36 V mootor. Elektromagnetiline klapp töötab tänu juhtprogrammis elektriliste komponentide juhtimisele.[5][6]

Kaitse- ja juhtpaneelid[muuda | muuda lähteteksti]

Veeprinteri programm

Digitaalne veeprinter nagu iga teinegi elektripaigaldis on varustatud põhikaitsme ja juhtpaneeliga. Seal on olemas kõik termomagnetilised lõiked ja diferentsiaalid, kindlustamaks turvaline paigaldus. Juhtpaneel sisaldab pumpa koos sagedusmuunduriga. Lisaks saab paigaldamisele kaasa teise paneeli, mis sisaldab arvutit „kõik ühes“ paneeli tüübil, kus töötab juhtimisseadme tarkvara. See tarkvara on väga kasutajasõbralik ja loogiline. Nagu pildilt näha, on peamine ekraan jagatud neljaks osaks.

  • Programmide loend: ühe paigaldusega nii palju erinevaid programme, kui vaid soovime.
  • Ajaline programmeerimine: võimaldab süsteemi automaatset ühendamist ja lahtiühendamist.
  • Veejugade juhtimine: lihtsalt sisesta kogu tekst, graafika ja heli, mida soovid.
  • Värvi valimine: joonisena on lisatud värvipalett RGB LED-valgustuse kuvamiseks. Nii iga värvi ajastamine kui ka üleminekud ühelt värvilt teisele on ise valitavad.

Veeprinteriga seotud patendid[muuda | muuda lähteteksti]

  • CN 201174216 Y – 31. detsember 2008 – Digital water curtain apparatus [7]
  • CN 201369144 Y – 23. detsember 2009 – Digital water curtain device [8]
  • CN 201423331 Y – 17. märts 2010 – Image text water curtain [9]
  • CN 101430846 B – 8. detsember 2010 – High density digital water curtain display system [10]
  • CN 201904062 U – 20. juuli 2011 – Digital water curtain device [11]
  • CN 202097066 U – 4. jaanuar 2012 – Water curtain device [12]
  • CN 203520100 U – 2. aprill 2014 – PLC-based 3D digital water curtain system [13]
  • CN 204229173 U – 25. märts 2015 – Water curtain device of water curtain imaging [14]
  • CN 204480638 U – 15. juuli 2015 – Water curtain advertisement machine [15]
  • CN 104808543 A – 29. juuli 2015 – Three-dimensional digital water curtain control method [16]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "the Unique Works of Digital Water". Originaali arhiivikoopia seisuga 27. aprill 2016. Vaadatud 2. mail 2016.
  2. Digital Water Curtain
  3. Digital Water Curtain Systems effect engineering
  4. "Lumiartecnia Internacional". Originaali arhiivikoopia seisuga 1. aprill 2016. Vaadatud 2. mail 2016.
  5. 5,0 5,1 "HANGZHOU REDBUD FOUNTAIN LANDSCAPE ENGINEERING CO". Originaali arhiivikoopia seisuga 18. märts 2016. Vaadatud 2. mail 2016.
  6. smart cities
  7. Digital water curtain apparatus
  8. Digital water curtain device
  9. Image text water curtain [alaline kõdulink]
  10. High density digital water curtain display system
  11. Digital water curtain device
  12. Water curtain device
  13. PLC-based 3D digital water curtain system
  14. Water curtain device of water curtain imaging
  15. Water curtain advertisement machine
  16. Three-dimensional digital water curtain control method