Veebiserver

Allikas: Vikipeedia

Veebiserver on arvutiprogramm, mis edastab infot, näiteks veebilehti, kasutades hüperteksti edastusprotokolli. Sõna kasutatakse ka serveri kohta, milles nimetatud tarkvara töötab.

Ülevaade[muuda | muuda lähteteksti]

Veebiserveri peamine ülesanne on veebilehtede toimetamine klientidele. See tähendab HTML-dokumentide ja muu kaasatud sisu nagu piltide, stiililehtede ja JavaScripti edastamist.

Klient, tavaliselt veebilehtseja või veebirobot, alustab suhtlust esitades serverile päringu mingi kindla ressursi järgi, millele veebiserver vastab kas selle ressursi sisu või veateatega. Ressurss on tüüpiliselt fail serveri kõvakettal, kuid see oleneb suuresti serveri seadistustest.

Paljud veebiserverid (nt Apache HTTP Server) toetavad ka serveripoolset skriptimist, mis lubab serveri käitumist skriptida eraldi failides, jättes algse serveritarkvara muutmata. Skriptimistarkvara (näiteks PHP) lubab HTML-dokumente luua dünaamiliselt.

Kuigi serveri peamine eesmärk on sisu edastamine, võimaldab hüperteksti edastusprotokoll ka info vastuvõtmist klientidelt. Seda võimalust kasutatakse erinevate vormide saatmiseks ning failide üleslaadimiseks.

Veebiserverid on ka mõnedes printerites ja ruuterites, et lihtsustada nende administreerimist veebipõhise kasutajaliidese kaudu.

Lühima veebiserveri võib kirjutada nt shelli skriptina.[1] Teiste programmide poole, nt andmebaasimootorid, saab veebiserver pöörduda CGI abil.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene veebiserveri arvuti NeXTcube

1989. aastal pakkus Tim Berners-Lee oma tööandjale CERN-ile välja projekti, mille eesmärgiks oli lihtsustada teadlaste vahelist infovahetust kasutades hüperteksti süsteemi.[2] Selle projekti tulemusena kirjutas Berners-Lee kaks programmi:

Tehnoloogia lihtsus ja efektiivsus aitas kaasa selle levimisele erinevatesse ringkondadesse nagu teadusasutused, ülikoolid ja lõpuks tööstused.

1994 otsustas Tim Berners-Lee asutada W3C (World Wide Web Consortium), et reguleerida erinevate seotud tehnoloogiate (nt HTTP, HTML) edasist arengut läbi standardiseerimise.

Peamine veebiserveri tarkvara[muuda | muuda lähteteksti]

Kõige suurema turuosaga veebiserveri tarkvara Netcrafti 2015. aasta aprilli uuringu põhjal. Info on 849 027 856 saidi kohta.[3]

Nimi Veebilehti Protsent
Apache HTTP Server 333 285 741 39,25%
IIS 236 288 843 27,83%
nginx 126 274 778 14,87%
Google Web Server (GWS) 20 051 433 2,36%

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. bash web server on one line
  2. Tim Berners-Lee (märts 1989). "Information Management: A Proposal" (inglise). World Wide Web Consortium. Vaadatud 4. märts 2010.
  3. "April 2015 Web Server Survey". Netcraft (inglise). 20. aprill 2015. Vaadatud 21. aprill 2015.