Vanalestaadiuslus

Allikas: Vikipeedia
Ilmikjutlustaja jutlustab Soomes Perho suvisel kokkutulekul

Vanalestaadiuslus on luterlik lestaadiusluse äratusliikumise suurim suund, millel on pooldajaid peamiselt Soomes, Norras, Rootsis, Saksamaal, Venemaal, Eestis ja Ameerika Ühendriikides.

Kuigi lestaadiuslus sündis Rootsis, on enim lestaadiuslasi soomlaste seas: eri arvestuste järgi on Soomes umbes 80 000 – 150 000 vanalestaadiuslast. Eestis on registreeritud nende kogudus Eesti Luterlik Rahuühendus.

Vanalestaadiuslased kasutavad enda kohta ka nimetusi usklikud, Jumala lapsed, Siion, Jumala riik, elav kristlikkus, meie kristlikkus.

Vanalestaadiuslaste tegevuse oluline juht on seurad ehk kokkutulek. Nad kogunevad kirikutesse, kodudesse või rahuühenduste hoonetesse kuulama jutlusi ja laulma kirikulaule ning vaimulikke laule oma lauluraamatust "Siioni laulud". Soome kohalike rahuühenduste katusorganisatsioon on Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistys (SRK). Tartus toimib SRK sõsarorganisatsioon, Eesti Luterlik Rahuühendus, Rootsis Sveriges Fridsföreningarnas Centralorganisation ja Ühendriikides Laestadian Lutheran Church. Peale iganädalaste kokkutulekute korraldab SRK igal aastal suvise kokkutuleku, mis on vanalestaadiuslaste suurim üritus. SRK teeb koos oma sõsarorganisatsioonidega misjonitööd mitmes riigis ning avaldab raamatuid ja helisalvestisi. Ühendusel on kolm rahvaõpistut ja kuus laagrikeskust, kus korraldatakse leerilaagrite hulgas ka teistsuguseid laagreid. Vanalestaadiuslased teevad misjonitööd 16 riigis.

Vanalestaadiuslus on üks kolmest lestaadiuslaste liikumisest, mis on üksteisest 20. sajandi alguse lõhenemises eraldunud. Pärast seda on ette tulnud ainult üksikuid lõhenemisi. Liikumine on tugevalt kollektiivne ning rõhutab erinevaid usuasju võrreldes luterlusega.

Tuntuimad vanalestaadiusluse jooned on eksklusiivne õpetus kogudusest, pattude andestus sõnadega "Jeesuse nime ja vere läbi on kõik patud andeks" ning muuhulgas televisioonisaadete, teatri, raseduse vältimise, homoseksuaalse käitumise, alkoholi tarvitamise ja abielueelse suguelu vastalisus.

Vanalestaadiuslus Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti vanalestaadiuslased toimivad Eesti Luterlikus Rahuühenduses. Ühendus alustas tegevust 1996. aastal Tartus. Lisaks Tartule peavad vanalestaadiuslased kokkutulekuid praegu Tallinnas ja vahel ka teistes valdades. Eestis korraldatakse kokkutulekuid, suvekuud välja arvatud, igal kuul ühe nädalalõpu jooksul harilikult nii, et reedel ja laupäeval kogunetakse Tartus ja pühapäeval Tallinnas. Jutlustajad tulevad kokkutulekutele Soomest, aga kõned tõlgitakse eesti keelde. Kokkutuleku toimumiskohtadeks on kirikud ja kohalike vanalestaadiuslaste kodud.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]