Valitsusside asutus

Allikas: Vikipeedia
Valitsusside
Eesmärk tagada riigiasutustele eriside ning teostada signaalluuret
Peakorter Tallinn
Asukoht Ädala tänav 4d, 11316 Tallinn
Emaorganisatsioon Riigikantselei

Valitsusside asutus oli Riigikantselei haldusalas tegutsenud riigiasutus.

Valitsusside asutuse põhiülesanne oli tagada riigiasutustele eriside ning teostada signaalluuret. Valitsusside asutus loodi Eesti NSV RJK Valitsusside Sidekeskuse erisideliinide ülevõtmiseks ning riigiasutuste vaheliste sideliinide väljaehitamiseks[1].

Valitsusside asutuse põhiülesanneteks oli Vabariigi Valitsuse, valitsusasutuste, valitsust teenindavate asutuste ning vajaduse korral kohaliku omavalitsuse asutuste sidealasel teenindamisel erisidega kindlustamine, teatavatele tarbijatele edastatava informatsiooni konfidentsiaalsuse tagamine, elekterside turvalisuse tõstmiseks vajalike meetmete väljatöötamine ning avaliku korra ja turvalisuse tagamise vajadusel üldkasutatavale elektersidevõrgule alternatiivsete võimaluste loomine, iseäranis side korraldamine eriolukorras ning erakorralises seisukorras[2].

2000. aasta lõpul otsustati luua Teede- ja Sideministeeriumi haldusalas olev Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutus, millele anti üle Valitsusside asutuse vara ja lepingud. Valitsusside asutuse signaalluureüksus liideti Teabeametiga[3].

2001. aastal kutsus Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutuse nõukogu usalduse kaotuse tõttu sihtasutuse juhatusest tagasi endise Valitsusside asutuse peadirektori Jaak Lippmaa. Põhjuseks oli kaitsepolitsei kiri, mis saabus endiste valitsusside juhtide tegevuse uurimise tulemusena. Riigikontroll avastas kevadel, et aastatel 1997-1999 tellis valitsusside oma juhtkonnaga seotud äriühingutelt mitmesuguseid töid ja teenuseid vähemalt 15 miljoni krooni eest[4] 2001. aastal lõpetas Kaitsepolitsei endise valitsusside asutuse juhtide tegevuse uurimiseks algatatud kriminaalasja, mille algatamist valitsusside ja erafirmade lepingute selgitamiseks. Eeluurimisel ei leidnud kinnitust valitsusside peadirektori Jaak Lippmaa ning teiste valitsusside ametnike poolt kuritegude toimepanemine[5].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Riigi infokommunikatsioonidega hakkab tegelema sihtasutus , epl.delfi.ee, 06.11.2000
  2. Valitsusside asutuse ülesannete määramine, Vabariigi Valitsuse korraldus, RT I 1996, 72, 1281
  3. Välisluureamet Ajalugu, www.valisluureamet.ee
  4. Jaak Lippmaa kaotas usalduse , www.ohtuleht.ee, 30. august 2001
  5. Jaak Lippmaa pääses kriminaalasjast, www.aripaev.ee, 6. august 2001