Val-d'Isère

Allikas: Vikipeedia
Val-d'Isère

Pindala 94,4 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1580 (1.01.2021)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 45° 27′ N, 6° 59′ E
Val-d'Isère (Prantsusmaa)
Val-d'Isère

Val-d'Isère on vald Prantsusmaal Auvergne-Rhône-Alpesi piirkonnas Savoia departemangus. Val-d'Isère on tuntud talispordikeskusena. Valla pindala on 94,39 km² ja elanike arv 1632 (1999). Rahvastikutihedus on 17 in/km². Valla madalam kõrgus on 1785 m ja kõrgeim 3300 m.

Geograafiline asend[muuda | muuda lähteteksti]

Val d'Isère

Val d'Isère asub Alpides Savoie ajaloolises vallas. See on üks Euroopa tuntumaid mäesuusakeskusi. Val d'Isère moodustab koos naabervalla Tignesiga ühtse koostöökeskuse, mida tuntakse Espace Killy nime all. Seal on 131 laskumisrada, mille kogupikkus on 300 km. Tegu pole küll Euroopa suurima kogukilometraažiga laskumisradadega, kuid need rajad asuvad merepinnast kõrgemal kui muude paikade mäesuusarajad ning igal talvel on seal lume olemasolu ja suusaspordiks vajalik kogus lund tagatud.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese maailmasõja järel oli Val d'Isère külas vaid mõni majapidamine ja selle elanikud tegelesid põllumajandusega. Küla asub kolme oru ristumiskohas ning põllumaa võimaldas pidevalt kasvatada head ja kvaliteetset toodangut. Siis veel ei osatud sealses lumes näha ärivõimalusi. Ala elanikud elasid oma igapäevast ja karmi elu.

1920. aastate alguses püüdsid aga piirkonna mõned asukad igapäevaellu muutusi tuua ja hakkasid looma küla, mis oleks valmis pakkuma sportimisvõimalusi. Vähehaaval kasvas väikesest külast välja märkimisväärne talispordikeskus, kus tänapäeval on ligi 50 mäetõstukit ja -lifti. See pakub sportimisvõimalusi nii mäesuusatajatele kui ka murdmaasuusatajatele.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]