Vasha

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt VASHA)
"Vasha"
Žanr põnevik
Režissöör Hannu Salonen
Stsenarist Mart Kivastik
Katrin Laur
Hannu Salonen
Operaator Rein Kotov
Helilooja Ray Harman
Peaosades Mart Müürisepp
Mehmet Kurtulus
Jan Uuspõld
Rein Oja
Tim Seyfi
Adnan Maral
Produtsent Piret Tibbo-Hudgins
Filmistuudio Allfilm
Aasta 2009
Esilinastus Eesti 23. jaanuar 2009
Kestus 100 minutit
Riik Soome, Eesti, Iirimaa, Saksamaa
Keel eesti, tšetšeeni, inglise
Eelarve 20 miljonit Eesti krooni
Ametlik veebileht
IMDb profiil

"Vasha" on 2009. aasta Soome-Eesti-Iirimaa-Saksamaa koostöös valminud põnevik.

Filmi režissöör on Hannu Salonen, stsenaariumi kirjutasid Mart Kivastik, Katrin Laur ja Hannu Salonen. Peaosades mängivad Türgi-Saksa päritolu näitleja Mehmet Kurtulus ja Mart Müürisepp (tol ajal Tallinna Jakob Westholmi gümnaasiumi 10. klassi õpilane). Teistes osades astuvad üles Jan Uuspõld, Rein Oja, Tim Seyfi, Adnan Maral, Malla Malmivaara ja Liina Tennosaar.

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Tom (Mart Müürisepp) on 16-aastane eesti poiss, kes küsib elult täpselt nii palju, kui mõnusaks äraolemiseks hädavajalik. Elul on aga varuks ootamatud pöörded. Tallinna kesklinnas toimuva autoplahvatuse tõttu satub Tom haiglasse ühte palatisse tšetšeen Artur Magomajevi (Mehmet Kurtulus), sõjas perekonna kaotanud kinnise ja karmi mehega. Politsei on veendunud, et Artur peab Eestis täitma oma missiooni. Tom aitab tal põgeneda. Ühise kättemaksuteekonna jooksul hakkavad ilmsiks tulema Arturi minevikuvarjud. Tomi lõbusus näib tema kaotusvalu küll leevendavat, kuid ei lõpeta vägivallaahelat, millesse ta poisi paratamatult endaga koos toonud on. Hirmutava tegelikkusega silmitsi olles peavad mõlemad tegema omad valikud.

"Film räägib sõprusest, reetmisest ja andeksandmisest maailmas, kus meie koosolemine võtab vahel väga vägivaldsed vormid," on kommenteerinud filmi režissöör Hannu Salonen. "Saatus viib kokku kaks absurdselt ebavõrdset inimest: üks näeb vaid traagilist minevikku ning teisel pole õrna aimugi, mida oma eluga peale hakata. Ja kumbki ei saaks teiseta kasvada," on ta öelnud. "See on relvavendade lugu, mis ületab geograafilised ja rahvuslikud piirid."

Valmimisest[muuda | muuda lähteteksti]

"Vasha" eelarve oli 20 miljonit krooni.

Tootmist toetasid Eesti Filmi Sihtasutus, Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuuriministeerium, TV3, FilmFörderung Hamburg, Medienboard Berlin-Brandenburg, ARD Degeto, Soome Filmi Sihtasutus, YLE, Irish Film Board ja Euroopa Liidu Media programm.

Filmi tootis Allfilm koostöös Saksamaa Homberg Filmproduktioniga, kaastootjad on Juonifilmi Soomest ja Wide Eye Films Iirimaalt.

Filmi võtted toimusid 2008. aasta kevadel Tallinnas.

Film arvudes[muuda | muuda lähteteksti]

2009. aastal käis filmi Eesti kinodes vaatamas 3629 inimest.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 30. aprill 2013. Vaadatud 30. detsembril 2012.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Artiklid[muuda | muuda lähteteksti]