Võlur

Allikas: Vikipeedia
"Maag" suunab siia. Tarokaardi kohta vaata artiklit Maag (taro). Romaani kohta vaata artiklit Maag (Fowles). Romaani kohta vaata artiklit Maag (Maugham).
Võlur Merlin dikteerimas ettekuulutusi oma kirjutaja Blaise'ile. (Illustratsioon Robert de Boroni teosele "Merlin en prose" aastast umbes 1300.)

Võlur (ka maag, sorts, nõid) on mütoloogias ja muinasjuttudes võluvõimete või -oskustega isik.

Renessansiaegsetes rüütliromaanides ja muinasjuttudes kujutatakse võlurit tihti hea tegelasena, kuid nõida halva tegelasena.

Ilukirjanduses[muuda | muuda lähteteksti]

John Ronald Reuel Tolkieni "Kääbikus", "Sõrmuste isandas" ja "Silmarillionis" on võlurid (istarid) viis pooljumalikku olevust (maiarid), kellel on rohkem võimeid kui inimestel, haldjatel või päkapikkudel. Võlurid on saadetud Keskmaale jumalike jõudude (valar) saadikutena. Tegelastena esinevad kolm võlurit: Saruman Valge, Gandalf Hall ja Radagast Pruun. Kaks ülejäänud niinimetatud sinist võlurit – Alatar ja Pallando – olulisemate tegelastena ei esine.

J. K. Rowlingu kirjutatud Harry Potteri raamatusarjas on võlurid meessoost võluvõimetega inimesed ja nõiad naissoost võluvõimetega inimesed. Võluritel on samasugused võimed nagu nõidadel.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]