Uruguaiana

Allikas: Vikipeedia
Uruguaiana

portugali Uruguaiana


Pindala 5716 km²
Elanikke 117 210 (2022)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 29° 45′ S, 57° 5′ W
Uruguaiana (Brasiilia)
Uruguaiana

Uruguaiana on linn ja vald Brasiilias Rio Grande do Suli osariigis.

Valla pindala on 5715,8 km² ja vallas elab 136 364 inimest. Vald piirneb kahe välisriigi, Argentina ja Uruguayga.

Linn asub 66 meetri kõrgusel merepinnast.

Uruguaiana asub Uruguay jõe vasakul kaldal Argentina piiri ääres. Jõe vastaskaldal asub Paso de los Libresi linn, mis on märksa väiksem. Linnu ühendab maantee- ja raudteesild, mille avasid 21. mail 1947 tollased presidendid Eurico Gaspar Dutra Brasiiliast ja Juan Domingo Perón Argentinast.

Lisaks läheb Uruguaianast maantee kirdesse piki Uruguay jõge ülesvoolu Itaqui kaudu São Borjasse, edelasse piki jõge allavoolu Uruguaysse ja itta Alegretesse. Linna läbib ka raudtee, mis läheb Alegretesse ja Paso de los Libresesse.[2]

Uruguaiana on asutatud 24. veebruaril 1843. Uruguaiana oli lõunapoolseim koht, kuhu Paraguay väed jõudsid Paraguay sõja ajal 5. augustil 1865. Linn langes vastupanuta. Paraguaylastest vabastati ta samal aastal pärast kuuenädalast piiramist ja see tähendas pöördepunkti kogu sõja käigus, mis lõppes Paraguay jaoks hävitava kaotusega.

Uruguaianas rajati Brasiilia naftatööstus. 1932. aastal asutati Riograndense naftatöötlemisettevõte, mis oli Brasiilia esimene. Sel ajal oli see ettevõte väga suure majandusliku, sõjalise ja sotsiaalse tähtsusega. Sellest ettevõttest kasvas välja üks Brasiilia suurimaid naftatööstusettevõtteid Grupo Ipiranga, mis tegutseb kõikjal Brasiilias, eriti selle lõuna- ja kagupiirkonnas.

1987. aastal rajas Toshiba Uruguaianast Uruguaysse kõrgepingealalisvooluliini, milles on alalisvool pingega 17,9 kV. See võimaldab edastada võimsust kuni 53,9 MW.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]