Tšuraptša

Allikas: Vikipeedia
Tšuraptša

vene Чурапча
jakuudi Чурапчы

Pindala 34,0 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 10 134 (2017)

Koordinaadid 62° 0′ N, 132° 26′ E
Tšuraptša (Venemaa)
Tšuraptša

Tšuraptša (jakuudi keeles Чурапчы; vene keeles Чурапча) on küla Venemaa kirdeosas Sahha Vabariigis, Tšuraptša ulussi halduskeskus, ühtlasi Tšuraptša naslegi halduskeskus.

Tšuraptša asub Jakuutia keskosas Tšuraptša järve kaldal, järve suubuva Kuohara jõe lammil, 9 künkal ja mitmel alassil. Tšuraptša jääb vabariigi pealinn Jakutskist linnulennult 141 km[1] ida suunas, maanteed pidi on vahemaa 177 km.

Tšuraptša asula tekkimine on seotud 800 versta pikkuse Jakutski-Ohhotski trakti loomisega 18. sajandi esimeses veerandis. Tšuraptša asutusajaks loetakse aastat 1725.

Küla elanike arv oli 1970. aastal 4457, 1989. aastal 6232, 2010. aastal 8769[2] ning 2017. aastal 10 134.

Kliima[muuda | muuda lähteteksti]

Tšuraptšas on järsult mandriline kliima pika külma talve ja lühida palava suvega. Kõige külmem kuu on jaanuar keskmise õhutemperatuuriga –41 °C, kõige soojem kuu on juuli keskmise õhutemperatuuriga 19 °C. Õhutemperatuuri absoluutne miinimum on –68,5 °C (üks külmemaid päevi oli 1951. aasta jaanuaris, kui temperatuur langes -63,6 °C-ni).

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Tšuraptšas on mitu kooli: Sahha (Jakuutia) Vabariigi presidendikoolide võrku kuuluv Makarovi-nimeline Tšuraptša Ulussigümnaasium, Korkini-nimeline Tšuraptša Vabariiklik Spordiinternaatkool, Tšuraptša 1. Keskkool, Pavlovi-nimeline Tšuraptša Keskkool ja Tšuraptša ulussi laste-noortespordikool. Kesk-eriharidust pakub Tšuraptša Kolledž ning kõrgharidust Tšuraptša Riiklik Kehakultuuri ja Spordi Instituut. Viimane on ainuke instituut Venemaal, mis ei asu linnas, vaid maapiirkonnas.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Tšuraptša põhiline majandustegevus on loomakasvatus. Külas on liha-piimakombinaat, asfalditehas, kergetööstuse ettevõtted ja muud ettevõtted.

Tuntud isikuid[muuda | muuda lähteteksti]

Tšuraptšas on sündinud vabariigi pea Jegor Borissov, töötanud arstina Prokopi Sokolnikov ja sporditreenerina Dmitri Korkin.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]