Tsirkusprintsess

Allikas: Vikipeedia

"Tsirkusprintsess" (saksa keeles Die Zirkusprinzessin) on Imre (Emmerich) Kálmáni operett kolmes vaatuses. Libreto kirjutasid Julius Brammer ja Alfred Grünwald.

Faktoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Ooper esietendus 26. märtsil 1926 Viini Theater and der Wieni väärikas saalis. Väljatulekul oli järjekordne Kálmáni operetisähvatus väga edukas. Selles teatris etendati tükki 344 korda. Levis otsekohe Berliini, Budapesti, Hamburgi, Breslausse (Wrocław), New Yorki, Pariisi jm. Esitatakse aeg-ajalt tänaseni saksa keelt kõnelevates maades, samuti Põhja-Euroopas, Balti riikides ja eriti Venemaal.

Peamistes osades: Hubert Marischka (Fedja Palinski, Mister X alias vürst Korossov, tenor), Betty Fischer (vürstinna Fedora Palinska, sopran), Richard Waldemar (suurvürst Sergius Wladimir, bariton), Fritz Steiner (Toni Schlumberger, buffo tenor), Elsie Altmann (kunstratsutaja miss Mabel Gibson, subrett).

Teised osad: Caroline (Carla) Schlumberger (kontraalt), ülemkelner Pèlican (buffo), tsirkuse direktor Stanislawsky (kõneroll), krahv Saskusin (ten), Samuel Pressburger (kõneroll), leitnant Peter Petrowitsch jt.

Eestis on seda operetti lavastatud kuus korda viies teatris: Estonia 1927, 1964, 2015; Vanemuine 1931. Endla 1930. Ugala 1933.

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Sündmused toimuvad peamiselt Peterburis ja Viinis umbes 1912. aastal. Esimese vaatuse sündmused rulluvad Peterburi Stanislawsky tsirkuse fuajees, teine vaatus toimub suurvürst Sergiuse Peterburi palees ning kolmas Viini hotellis Erzherzog Karl.

Saladuslikult maski taha varjunud Mister X-i esinemine Stanislawsky tsirkuses on põhjustanud sensatsiooni. Daamid on lummatud tema osavast ratsutamisest ja hulljulgetest kunsttükkidest. Ühel õhtul tuleb tsirkuse programmi vaatama lesestunud noor vürstinna Fedora Palinska. Tema abikaasa on aastate eest oma vennapoja pärandusest pilgust Fedorasse. Tsaari õepoeg suurvürst Sergius (Sergei) Wladimir on parajasti Fedora austaja ja soovib lesega abielluda. Fedoraga sama looži jagab Viini hotelliomaniku poeg Toni, kes on kiindunud kunstratsutaja miss Mabel Gibsonisse.

Mister X ja Fedora kohtuvad. Mister X keeldub naise juuresolekul maski eemaldamast. Tsirkusesse hiljaks jäänud Sergius saab Fedoralt abiellumisettepaneku peale korvi. Naine kinnitab, et abiellub pigem tsirkuseartistiga kui suurvürstiga. Suurvürst solvub, kuid kutsub Mister X-i õhtusöögile. Seal palub ta Mister X-i esineda vürst Korossovina ja kurameerida Fedoraga. See ettepanek kujutab kättemaksu Fedorale, kuna soovib, et naine tõesti abielluks tsirkuseartistiga. Eraelus on Mister X tegelikult Fedja Palinski, Fedora surnud mehe vennapoeg ning endiselt Fedorasse armunud. Ta oli kunagi noore husaarina Fedorat ooperis näinud ja neiusse kiindunud. Kuna Fedora oli tollal juba onu mõrsja, siis saadeti Fedja teenima kaugemasse Venemaa piiripunkti. Noormees lahkus sõjaväeteenistusest ja siirdus tsirkusesse, kus saavutaski Mister X-i nime all kuulsuse.

Eraelus liigub Mister X Peterburi paremates salongides ilma maskita ja nimetab end vürst Korossoviks. Ta kohtub Fedoraga ja naine armub. Kuus nädalat on Fedora ja vürst Korossov kohtunud. Vürsti lossis kuuleb Fedora tsaari käsust, et naine abielluks riiklikes huvides järgmisel päeval tsaari poolt nimetatud mehega. Sergius soovitab, et Fedora abielluks viivitamatult vürst Korossoviga. See aitaks tsaari pakkumise tagasi lükata. Laulatus toimub. Fedora ei saa teada, kellega tegelikult ta abiellus. Pärast laulatust teatab Sergei võidukalt, et Korossov ja Mister X on üks ja seesama isik. Fedora on rabatud. Ta tahab suhted Korossoviga otsekohe lõpetada, kuid Mister X avab oma tegeliku isiku, teatades, et ta on Fjodor Palinski. Kui nüüd Fedora leppida tahab, lükkab ta ise külmalt naise eemale. Ta ei soovi endale sellist naist, kellele on tiitel tähtsam kui inimene.

Probleem laheneb Viinis. Kohal on ka Toni, kes laskis Peterburis end laulatada, samal ajal Fedora ja Mister X-iga ratsutajanna Mabel Gibsoniga, kes osutus viinlanna Liserl Burgstalleriks, vaesunud Austria majori tütreks. Toni pelgab oma karmile mammale öelda, et abiellus tsirkuseartistiga. Kuid ema lepib ootamatult poja valikuga. Viini saabub ka suurvürst Sergius, kes uuesti palub Fedora kätt. Fedora on peaaegu nõus. Juhuslikult kohtub ta aga Mister X-iga, kes nüüd esineb oma pärisnime Fjodor Palinski all. Viinis esineb aga Mister X, kuid juba õige nime all. Kuna mõlemad endiselt teineteist armastavad, siis loobub Fedora suurvürstist, oma uhkusest ja maandub Fjodori embusesse.

Peamised muusikalood[muuda | muuda lähteteksti]

  • Ansambel „Bravo, bravo, Herr Direktor”
  • Ansambel kooriga „Juppla, Josefinchen juppla, tanz mit mir!”
  • Mister X-i laul „Wieder hinaus ins strahlende Licht”
  • Fedora laul „Was in der Welt geschieht”
  • Mabeli ja Toni duett „Wo ist der Himmel so blau wie in Wien”
  • Toni ja Mabeli duett „Liese, Liese, kommt mit mir auf die Wiese”
  • Fedora ja Mister X-i duett „Leise schwebt das Glück vorüber”
  • Mister X-i ja Fedora duett „Mein Darling, mein Darling muß so sein wie du”
  • Toni laul „Die kleinen Mädels im Trikot”.

Filmid[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Die Zirkusprinzessin" (1925, režii Adolf Gartner, tummfilm)
  • "Die Zirkusprinzessin" (1929, režii Victor Janson, tummfilm)
  • "Mister X" (1958, Lenfilm, režii Juzef Hmelnitski, peaosas Georg Ots)
  • "Die Zirkusprinzessin" (1970, režii Manfred Köhler, telefilm).
  • "Printsessa tsirka" (1982, Mosfilm, režii Svetlana Družinina)