Mine sisu juurde

Tsinkkromaat

Allikas: Vikipeedia
Pulbriline tsinkkromaat
Tsinkkromaat-alusvärviga kaetud B-25 Mitchell pommitajad monteerimises, 1942

Tsinkkromaat on kromaatide hulka kuuluv mürgine sool valemiga ZnCrO4. Aine esineb erk-sidrunkollaste kristallidena. Tsinkkromaati kasutati alates 1920. aastatest tööstuslikult raud-, alumiinium- ja teraspindade korrosioonikaitsevärvina. Sel juhul lisati tsinkkromaadile sageli muid värvipigmente.

Peenestatud tsinkoksiidi (tsinkvalget) töödeldakse väävelhappega, nii et moodustub tsinksulfaat. Sel lastakse pikema aja jooksul reageerida kaaliumdikromaadiga, nii et kaaliumiioon asendub tsingi iooniga; välja sadenenud tsinkkromaat filtreeritakse ja pulbristatakse.

Zn2+ + K2CrO4 → ZnCrO4↓ + 2K+

Tööstuslikult kasutatakse aine tootmiseks Cronaki protsessi, milles metalliline tsink pannakse lühikeseks ajaks naatriumdikromaadi ja väävelhappe lahusesse.

Tsinkkromaat on tahke aine, tavaliselt lõhnatu erkkollase pulbri või kristallide kujul. Ta on tugev oksüdeerija, eriti kõrgematel temperatuuridel, mittesüttiv ja vees lahustumatu.

Tugevalt mürgine, kokkupuutel põhjustab tervisekahjustusi. Keskkonnaohtlik aine, eriti veeorganismidele.

Tsinkkromaat on väga mürgine aine, samuti on see Cr(IV) sisalduse tõttu kantserogeen, mis põhjustab sissehingamisel ja kudedega kokkupuutel haavandeid ja kasvajaid.[1] Leitud on tugev korrelatsioon tsinkkromaadi ja pliikromaadi tootmise ning töötajate kopsuvähki suremise juhtumite arvu vahel[2]. Sel põhjusel on uuemal ajal tsinkkromaadi kasutamist piiratud.

Tsinkkromaadi värvusest on tuletatud nimetus RAL Classic värvikaardi toonile 1018 Zinkgelb 'tsinkkollane'.