Tsinkvalge

Allikas: Vikipeedia
Tsinkvalge pigmendipulbri kujul

Tsinkvalge on valge anorgaaniline värvipigment, koostiselt tsink(II)oksiid ZnO[1].

Värvainete indeksis on tsinkvalge tähised PW4 (Pigment White 4) ja 77947[2].

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Tsinkoksiid oli mineraalina tuntud juba antiikajal, kuid pigmendina ei kasutatud seda enne 18. sajandit. Maalimisvärvina kasutati esmakordselt 1780. aastatel[3], tootma hakati alates 1834. aastast, esialgu ainult akvarellvärvina, mida turustati "hiina valge" (Chinese white[4], blanc de Chine[5]) nime all[6], seda on nimetatud ka prantsuse valgeks ja hõbevalgeks[7].

Saamine[muuda | muuda lähteteksti]

Tsinkvalget saadakse tsingi põletamisel. Reaktsioonivõrrand:

2Zn(s) + O2 → 2ZnO(s)

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Tsinkvalge on pliivalgest väiksema katvusega ja kuivab aeglasemalt. Võrreldes pliivalgega on aga puhta tsinkvalge kuivanud värvipind palju rabedam ning kipub pragunema. Päikesevalguses väga valguspüsiv, kuigi koostises oleva õli kollastumine võib selle säravat heledust vähendada. Aluselise metallioksiidina lahustub hapetes. Keemiliselt stabiilne, erinevalt pliivalgest ei tumene väävli toimel õhus ja pole mürgine. Sobib kõigi anorgaaniliste pigmentidega[8].

Teiste värvidega segamisel ilmneb tsinkvalge omadus tuua värviüleminekud ja -varjundid palju nüansirikkamalt esile kui teised valged värvipigmendid ja aeglane kuivamine võimaldab täpset toonisegamist enne värvi lõplikku tahenemist[9].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 23. veebruar 2020. Vaadatud 16. veebruaril 2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. http://www.artiscreation.com/white.html#PW4
  3. Kunstileksikon. Eesti Klassikakirjastus, 2001
  4. https://colourlex.com/project/zinc-white/
  5. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 2. august 2021. Vaadatud 8. märtsil 2021.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  6. http://cameo.mfa.org/wiki/Zinc_white
  7. Kunstileksikon. Eesti Klassikakirjastus, 2001
  8. https://colourlex.com/project/zinc-white/
  9. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 26. mai 2020. Vaadatud 16. veebruaril 2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]