Toomas Muru (maastikuarhitekt)

Allikas: Vikipeedia

Toomas Muru (sündinud 10. jaanuar 1970 Valgas) on eesti maastikuarhitekt ja maastikuarhitektuuri õppejõud.

Ta on omandas maastikuarhitekti hariduse Norra põllumajandusülikoolis, Wageningeni ülikoolis ja Eesti Maaülikoolis. Magistrikraadi kaitses ta 2009. aastal Eesti Maaülikoolis tööga "Maastiku visuaalse kvaliteedi käsitlemine metsade majandamisel: metoodilisi rakendusi Eestis" (juhendaja Mart Külvik). Lisaks maastikuarhitektuuri kraadile on tal ka metsandusharidus Eesti Põllumajandusülikoolist (1988-1993) ning ta on õppinud keskkonnateadust Kesk-Euroopa Ülikoolis (Budapestis).

Toomas Muru on töötanud metsandusinsenerina Eesti Metsainstituudis, ruumilise planeerimise konsultandina konsultatsioonibüroos Entec AS ning alates 1995 maastikuarhitektuuri bakalaureuse ja magistritaseme õppekavade arendajana ja õppejõuna Eesti Maaülikooli Põllumajandus- ja keskkonnainstituudi maastikuarhitektuuri õppetoolis[1]. Lisaks on ta viinud läbi mitmeid metsamaastike kujundamise ja planeerimise teemalisi koolitusi RMK metsandusspetsialistidele ja küla arengukava koostamise teemalisi koolitusi, osalenud Eesti metsanduse arengukava koostamise protsessis ning maastikuarhitekti[2][3][4] ja ruumilise keskkonna planeerija[5] kutsestandardite koostamise töörühmades.

Ta on Eesti Maastikuarhitektide Liidu liige[6] ja asutajaliige, Volitatud maastikuarhitekt EKR tase: 7 kutsekomisjoni liige[7]

Ta on õpetanud veel HÄMKis ja juhendanud rahvusvahelisi kursuseid Eestis ja mujal[8][9], on käsiraamatute "Maastikuplaneerimise põhimõtete integreerimine metsakasutuse planeerimisse. Teoreetiline ülevaade ja metoodika kirjeldus", "Soovitused üldplaneeringu koostamiseks" ja "Küla arengukava koostamine meetmest 3.5 toetuse saamiseks" kaasautor. Tema erialane fookus seostub metsamaastike planeerimise ja kujundamisega, maastikuplaneerimise, maastikuanalüüsi ja ruumilise planeerimisega. Käesoleval ajal uurib ta raietest ja metsastamisest johtuvat Eesti metsamaastiku muutuste tajumist ja avalikkuse hoiakud nende muutuste suhtes.[10]

Õppetöö[muuda | muuda lähteteksti]

2022/23 õppeaastal on ta järgmiste õppeainete vastutav õppejõud:

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "EMÜ Põllumajandus- ja keskkonnainstituudi maastikuarhitektuuri õppetool". pk.emu.ee (inglise). Vaadatud 4. jaanuaril 2023.
  2. "Kutsestandardid: Diplomeeritud maastikuarhitekt, tase 7". Kutseregister. Vaadatud 4. jaanuaril 2023.
  3. "Kutsestandardid: Volitatud maastikuarhitekt, tase 7". Kutseregister. Vaadatud 4. jaanuaril 2023.
  4. "Kutsestandardid: Volitatud maastikuarhitekt-ekspert, tase 8". Kutseregister. Vaadatud 4. jaanuaril 2023.
  5. "Kutsestandardid: Ruumilise keskkonna planeerija, tase 7". Kutseregister. Vaadatud 4. jaanuaril 2023.
  6. "Liikmed — Eesti Maastikuarhitektide Liit (EMAL)". maastikuarhitekt.ee. Vaadatud 4. jaanuaril 2023.
  7. "Kutse andjad: Eesti Maastikuarhitektide Liit". Kutseregister. Vaadatud 4. jaanuaril 2023.
  8. "COLAND Online Seminars - Colandwiki". colandwiki.hfwu.de. Vaadatud 4. jaanuaril 2023.
  9. "WAVE Online Seminar 2022 - Wave". wave.hfwu.de. Vaadatud 4. jaanuaril 2023.
  10. "ETIS". www.etis.ee. Vaadatud 4. jaanuaril 2023.