Mine sisu juurde

Tommy Dorsey

Allikas: Vikipeedia
Tommy Dorsey
Tommy Dorsey (1947)
Tommy Dorsey (1947)
Sünninimi Thomas Francis Dorsey Jr.
Sündinud 19. november 1905
Shenandoah, Pennsylvania, Ameerika Ühendriigid
Surnud 26. november 1956
(51-aastasena)
Greenwich, Connecticut, Ameerika Ühendriigid
Stiilid Bigbänd
Sving
Džäss
Pill Tromboon
Trompet
Kornet
Plaadifirma RCA Victor
Brunswick Records
Decca Records
Okeh Records
Columbia Records

Thomas Francis Dorsey, Jr. (19. november 1905 – 26. november 1956) oli Ameerika Ühendriikide džässtrombonist, helilooja, dirigent ja orkestrijuht.[1] Teda tunti oma sujuva ja väljendusrikka tromboonimängu poolest, mis tõi talle hüüdnime Sentimental Gentleman of Swing (Svingi Tundeline Härrasmees).[2]

Varajane elu[muuda | muuda lähteteksti]

Tommy Dorsey sündis Shenandoah's Pennsylvania osariigis. Ta kasvas üles muusikalises perekonnas, tema vanem vend Jimmy Dorsey sai samuti tuntuks džässmuusikuna. Noores eas hakkas Tommy mängima trombooni ja juba teismelisena esines koos erinevate ansamblitega.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

1930. aastate alguses moodustasid Tommy ja Jimmy bändi nimega Dorsey Brothers Orchestra (Dorsey Vendade Orkester), mis saavutas kiiresti populaarsuse. Vendade omavahelised tülid viisid ansambli lagunemiseni 1935. aastal, pärast mida lõi Tommy oma orkestri.

Tommy Dorsey Orchestra (Tommy Dorsey Orkester) saavutas suure edu 1930. ja 1940. aastatel, olles üks populaarsemaid svingorkestreid. Orkestri repertuaaris olid hitid, nagu "I'm Getting Sentimental Over You", "Marie", "On the Sunny Side of the Street" ja "Opus One". Dorsey oli tuntud oma võime poolest avastada ja toetada uusi talente, sealhulgas Frank Sinatrat, kes alustas oma karjääri Dorsey orkestris.

Isiklik elu[muuda | muuda lähteteksti]

Tommy Dorsey oli abielus kolm korda ja tal oli kolm last. Tema elu oli täis muusikalisi saavutusi, kuid ka isiklikke väljakutseid, sealhulgas alkoholiprobleeme. Ta suri 26. novembril 1956 oma kodus Greenwichis Connecticutis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Levinson, Peter J. (25. märts 2009). Tommy Dorsey: Livin' in a Great Big Way, A Biography. Hachette Books. Lk 303. ISBN 9780786734948. Vaadatud 26. juulil 2021cit. via Google Books.
  2. "Dorsey, Thomas Francis Jr. ("Tommy," "The Sentimental Gentleman of Swing")". Pennsylvania Center For The Book/Lisa A. Moore. N.d. [date published unknown]. Originaali arhiivikoopia seisuga 15. mai 2013. Vaadatud 20. oktoobril 2009.

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Peter J. Levinson, Tommy Dorsey: Livin' in a Great Big Way: a Biography (Cambridge, MA: Da Capo Press, 2005)
  • Robert L. Stockdale, Tommy Dorsey: On the Side (Metuchen, NJ: The Scarecrow Press, 1995)