Maadleja (film)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt The Wrestler)
 See artikkel räägib filmist; filmimuusika albumi kohta vaata artiklit The Wrestler (filmimuusika album); Bruce Springsteeni laulu kohta vaata artiklit The Wrestler (laul)

Maadleja
The Wrestler
Žanr spordifilm
draamafilm
Režissöör Darren Aronofsky
Stsenarist Robert D. Siegel
Operaator Maryse Alberti
Helilooja Clint Mansell
Peaosades Mickey Rourke
Marisa Tomei
Evan Rachel Wood
Mark Margolis
Todd Barry
Filmistuudio Protozoa Pictures
Saturn Films
Aasta 2008
Esilinastus 8. detsember 2008 (USA)
29. november 2008 (PÖFF)
23. jaanuar 2009 (Eesti)
Kestus 149 minutit
Riik Ameerika Ühendriigid
Prantsusmaa
Keel inglise
Eelarve 7 mln dollarit
Piletitulu 26 mln dollarit (USA)
193 631 krooni (Eesti)
Ametlik veebileht
IMDb profiil
Filmiveebi sissekanne

"Maadleja" ("The Wrestler") on Ameerika Ühendriikide film, mille režissöör on Darren Aronofsky ja peaosa mängib Mickey Rourke.

Võtted algasid jaanuaris 2008 ja film esilinastus sama aasta Veneetsia filmifestivalil, kus võitis peaauhinna Kuldlõvi. 2008. aastal osales PÖFFil Screen Internationali programmis ja sai publiku lemmiku auhinna.

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi peategelane on Robin Ramzinski (Mickey Rourke), elukutseline maadleja Randy Robinson, kelle kuulsusetäht säras 1980. aastatel. Nüüd, aastaid hiljem osaleb ta peamiselt nädalavahetustel teisejärgulistel maadlusvõistlustel Elizabethi linnakeses New Jerseys. Pärast järjekordset võistlust teeb promootor Randyle ettepaneku korraldada kordusvõistlus kunagise vastasega Ayatollah'ga (Ernest Miller), kes nüüd peab kasutatud autode kauplust Arizonas. Lootes oma allakäinud karjääri turgutada, jääb Randy nõusse.

Kunagine paljude iidol elab täna masendavat elu haagissuvilas ning töötab supermarketis transamehena. Heitliku iseloomu tõttu on ta pidevalt supermarketi juhataja (Todd Barry) hammaste vahel. Ainsaks lohutuseks on strippar Pam ehk Cassidy (Marisa Tomei).

Uue edu ootuses alustab Randy treeninguid, kasutades vormi jõudmiseks ka steroidide. Kuid kurnatud tervis ei pea vastu ja ühel järjekordsel võistluse järel saab Randy südameataki. Arstid soovitavad vältida liigset stressi ja koormusi, seetõttu peab mees loobuma igaveseks võistlustest. Ka võistlus Ayatollah'aga ei tule enam kõne alla.

Eemal maadlusest, püüab Randy alustada uut elu, töötades supermarketis toiduosakonnas. Vaevaliselt kulgeb suhete taastamine tütar Stephaniega (Evan Rachel Wood) ja Cassidyga. Mõneks ajaks on elu ilus. Kuid vanad harjumused ei lase kaua oodata ja vaevaga silutud suhted purunevad. Raevunud Randy otsustab jätkata seda, mida ta oskab kõige paremini – maadlust. Enda otsuse õigustuseks tõdeb, et ainus koht kuhu ta kuulub on maadlusring ja fännid on tema tõeline perekond. Nii nõustub kohtuma oma vana vastase Ayatollah'ga.

Film lõpeb veel kõhkleva peategelase kindla otsusega, vaatamata sellele, et seab oma elu tõsiselt ohtu, astuda võistlusareenile ja võidelda. Veel enne algust palub Cassidy tema meelemuutust, pakkudes lepitust nende suhetes.

Filmi tugevaks küljeks on paatosliku elemendi tagaplaanile jätmine; vaatajale pakutakse mitte peategelase kaastunde-, vaid mõistmislugu.

Näitlejad[muuda | muuda lähteteksti]

Filmis astuvad üles ka sellised elukutselised maadlejad nagu Kevin Matthews, Johnny Valiant, Ref Hanson, Tommy Rotten, Andrew Anderson, Brolly, Danny Inferno, Necro Butcher, Mike "RAGE" Miller, Paul E. Normus.

Võtteperiood[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi stsenarist on Robert D. Siegel. Algselt oli kavandatud peaosatäitjaks Nicolas Cage. 40 päeva kestnud filmivõtted algasid jaanuaris 2008.

Filmiti USA New Jersey osariigi linnades (Elizabeth, Asbury Park, Linden, Rahway, Roselle Park, Dover) ja New Yorgis. Supermarketi osa tehti Bayonne'is, kus Rourke teenindas improviseeritult reaalseid kliente. Maadlusstseenid filmiti Philadelphias.

Filmi võtete ajal veristas Mickey Rourke end sihilikult žiletiga (mis oli käe külge kleebitud), et võitlusstseen ehedam välja näeks.[1]

Muusika[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis The Wrestler (filmimuusika album)

Filmi "Maadleja" helilooja Clint Mansell on teinud muusika ka mitmele Aronofsky varasemale filmile ("Pi", "Reekviem unistusele" ja "Allikas"). Lõputiitrite taustal kõlab Bruce Springsteeni laul "Maadleja" ("The Wrestler").

Filmi finaalis, kui Randy areenile siseneb, mängitakse ansambli Guns N' Roses laulu "Sweet Child O' Mine". Sama loo introt kasutas Mickey Rourke oma 1990. aastate poksijakarjääri jooksul.

Filmis kuuleb selliseid 1980. aastate heavy metal'i bände nagu Ratt (lauludega "Round and Round" ja "I'm Insane"), Quiet Riot ("Metal Health"), FireHouse ("Dont Walk Away"), Slaughter ("Dangerous"), Scorpions ("Animal Magnetism"), Accept ("Balls to the Wall") ja Cinderella ("Don't Know What You Got (Till It's Gone)").

Filmis esitatud muusika[muuda | muuda lähteteksti]

Esilinastused[muuda | muuda lähteteksti]

Auhinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Film võitis 2008. aastal Veneetsia filmifestivalil peaauhinna Kuldlõvi. Mickey Rourke sai parima meesdraamanäitleja ja Bruce Springsteen parima laulu ("The Wrestler") Kuldgloobuse. Marisa Tomei kandideeris Kuldgloobuse naiskõrvalosa kategoorias. "Maadleja" oli ka kahes 2009. aasta Oscari nominatsioonis: Rourke parim meespeaosa ja Tomei parim naiskõrvalosa.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Mickey Rourke veristas end filmirolli nimel Õhtuleht, 13. oktoober 2008.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]