The Number of the Beast

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt The Number of the Beast (album))
The Number of the Beast
Iron Maideni stuudioalbum
Välja antud 2. märts 1982
Stiil heavy metal
Pikkus 39:11
Plaadifirma EMI
Harvest (Põhja-Ameerikas)
Produtsent Martin Birch
Iron Maideni kronoloogia
"Killers"
(1981)
"The Number of the Beast"
(1982)
"Piece of Mind"
(1983)

"The Number of the Beast" on Iron Maideni kolmas stuudioalbum. Albumi andis 1982. aasta märtsis välja plaadifirma EMI. Tegu on esimese Iron Maideni stuudioalbumiga, millel laulab Bruce Dickinson, ja viimasega, millel trummide taga on Clive Burr.

Albumit võib pidada Iron Maideni läbimurdeplaadiks. See oli esimene Iron Maideni album, mis jõudis Briti albumimüügi edetabelis esikohale ja singel "Run to the Hills" oli esimene Iron Maideni singel, mis jõudis Suurbritannia singlite edetabelis esikümnesse. Album jõudis Suurbritannias, USA-s ja Kanadas plaatinaplaadi staatusesse. "The Number of the Beast" on üks kahest Iron Maideni albumist, mis on ära toodud raamatus "1001 Albums You Must Hear Before You Die" ("1001 albumit, mida elu jooksul peab kuulama").

Selle albumi ja järgnenud kontserditurnee "The Beast on the Road" tõttu hakati Iron Maidenit nimetama ka "The Beast" ('metsaline'). Seda hüüdnime kasutas Iron Maiden hiljem oma kogumikel "Best of the Beast" ja "Visions of the Beast", samuti kannab üks "Eddie's Archive'i" plaatidest pealkirja "Beast over Hammersmith"

Album ja nimisingel "The Number of the Beast" tekitasid pahameelt USA-s usutemaatika pärast nii plaadi kujunduses kui sõnades. Lugu pani mitmeid usugrupeeringuid arvama, et Iron Maiden on satanistlik ansambel. Tegelikult kirjutas laulu Steve Harris filmi "Damien: Omen II" vaatamisest põhjustatud õudusunenäo tõttu. Laul algab näitleja Barry Claytoni poolt loetud tsitaadiga Ilmutuse raamatust (Ilm 12:12 ja 13:18):
Woe to you, Oh Earth and Sea, for the Devil sends the beast with wrath, because he knows the time is short...
Let him who hath understanding reckon the number of the beast for it is a human number, its number is Six hundred and sixty six.
(Tõlkes: Häda maale ja merele, sest kurat on tulnud alla teie juurde; ta on suures raevus, teades, et tal on aega üürikeseks.[1]
Siin olgu tarkust! Kellel on mõistust, see arvutagu välja metsalise arv, sest see on inimese arv, ja tema arv on kuussada kuuskümmend kuus.[2])

Laul "22 Acacia Avenue" jätkab albumi "Iron Maiden" laulu "Charlotte the Harlot" teemat. Albumi vahelehel on laulu pealkirjale lisatud ka täiendus: "the continuing saga of Charlotte the Harlot". Laulu oli Adrian Smith kirjutanud juba aastaid varem ja esitanud seda ka oma tolleaegse ansambliga Urchin. Seda laulu tuletas Smithile meelde Steve Harris ja laulu muudetud versioon jõudis ka albumile.

Laul "Total Eclipse" ei mahtunud originaalvinüülplaadile ajapiirangu tõttu, kuid 1998. aastal lisati see CD-le.

2001. aastal avaldati dokumentaalfilm "Classic Albums: Iron Maiden – The Number of the Beast", mis räägib selle albumi valmimisest.

Albumi muusika on üldiselt sünge ja pessimistlik. Albumi esimene lugu "Invaders" räägib viikingite sissetungist Suurbritanniasse, "Run to the Hills" indiaanlaste hävitamisest, "Gangland" organiseeritud kuritegevusest, "Total Eclipse" tuumareostusest, "22 Acacia Avenue" prostitutsioonist ja "Hallowed Be Thy Name" surmamõistetu viimastest mõtetest.

Bändi koosseis[muuda | muuda lähteteksti]

Lood albumil[muuda | muuda lähteteksti]

Kõikide lugude autor on Steve Harris, kui teisiti pole märgitud. Enamuse laulude loomise juures oli märkimisväärne roll ka Bruce Dickinsonil, kuid juriidiliste probleemide tõttu, millega ta oli seotud oma eelmise bändiga "Samson", siis tema nime ühegi loo autorite seast ei leia.

1982. aasta (originaal)versioon[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Invaders" 3:20
  2. "Children of the Damned" 4:34
  3. "The Prisoner" (Adrian Smith, Harris) 5:34
  4. "22 Acacia Avenue" (Harris, Smith) 6:34
  5. "The Number of the Beast" 4:25
  6. "Run to the Hills" 3:50
  7. "Gangland" (Smith, Clive Burr) 3:46
  8. "Hallowed Be Thy Name" 7:08

1995. aasta uusväljalaske boonus-CD[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Total Eclipse" (Harris, Dave Murray, Burr) 4:26
  2. "Remember Tomorrow" (live) (Harris, Paul Di'Anno) 5:29

1998. aasta uusväljalase[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Invaders" 3:22
  2. "Children of the Damned" 4:33
  3. "The Prisoner" (Smith, Harris) 6:00
  4. "22 Acacia Avenue" (Harris, Smith) 6:38
  5. "The Number of the Beast" 4:51
  6. "Run to the Hills" 3:50
  7. "Gangland" (Smith, Burr) 3:47
  8. "Total Eclipse" (Harris, Murray, Burr) 4:28
  9. "Hallowed Be Thy Name" 7:10

Viited[muuda | muuda lähteteksti]