Teatro Gaetano Donizetti

Allikas: Vikipeedia
Teatro Gaetano Donizetti

Teatro Gaetano Donizetti (ka Teatro Donizetti) on teatrihoone Itaalia linnas Bergamos aadressil Piazza Cavour 15. Bergamo oli helilooja Gaetano Donizetti sünni- ja surmalinn.

Teatri mängukava on koostatud nii, et hooaja alguses, alates septembri keskpaigast kolme nädala jooksul esitatakse Donizetti teoseid. Siis jääb repertuaari üks Donizetti ja kolm mõne tema kaasaegse ooperit. Hooaeg kestab oktoobrist maini. Teater on innustanud komponiste looma ka täiesti uusi teoseid.

Alates 1980 korraldab trupp oktoobris linnavõimude sponseerimisel iga-aastaseid Donizetti ooperite festivale "Donizetti e il suo tempo". Programmis on tavaliselt 3–4 teost, mida igaühte mängitakse 2–3 korda. Jaanuarist aprillini kasutatakse teatrimaja draama-, opereti-, muusikali- ja balletietendusteks, korraldatakse džässkontserte ning rahvusvahelist opereti ja klaverimuusika festivali.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Teatro Donizetti 1930ndatel
Teatri saal

1780. aastate alguses alustati linna esimene teatrihoone ehitamist arhitekt Giovanni Francesco Lucchini projekti järgi. Bergamo rikas kaupmees Bortolo Riccardi rahastas teatrimaja ehitamist, mistõttu teater sai nimeks Teatro Riccardi. Kui teatrit alles ehitati, aga saal ja lava olid juba kasutamiskõlblikud, hakati seal korraldama mõningaid ooperietendusi. Esimene ooper, Giuseppe Sarti "Medonte re di Epiro", esitati seal 1784. aastal. Maja ametlik avamine toimus alles 24. augustil 1791 Pietro Metastasio ooperiga "Didone abbandonata".

24. augustil 1797 hävis teater tulekahjus süütamise tagajärjel. Samale kohale rajati kolme aastaga taas Luccini projekti järgi uus hoone, mille teatrisaal oli hobuserauakujuline ning kolmel rõdukorrusel paiknesid loožide boksid. Lava suuruseks on 21,4 x 15,3 meetrit. Uus teatrimaja erines täielikult mahapõlenust ja avati 30. juunil 1800 Pascale Anfossi ooperiga "L'avaro" ja sai nimeks Secondo Teatro Pubblico Riccardi.

1897 teatrimaja rekonstrueeriti (1154 kohta) ja nimetati Donizetti 100. sünniaastapäeva puhul Teatro Donizettiks. Rekonstrueeritud hoone avati tema "Lucia di Lammermoori" etendusega. Nii tema kui ka Bellini dirigeerisid selles teatris meelsasti oma teoseid. Bellini juhatas 1831. aastal oma populaarset ooperit "Norma".

1936. aastal võttis Bergamo munitsipaalvalitsus teatri oma kontrolli ja majandamise alla, milleks loodi spetsiaalne fond. Alates 1992 kannab teater ametlikult Teatro Gaetano Donizetti nime. Teatrimaja interjööri rekonstrueerimine toimus aastatel 1960–1964 ning avati taas Donizetti "Lucia di Lammermoor" etendusega.

Teatris oli 1960 maailma esiettekandel Donizetti ühevaatuseline ja kahe tegelasega muusikadraama "Il Pigmalione", mis oli maestro kõige esimene lavateos, mille ta komponeeris 1816 (19-aastaselt), kuid siis jäi see oopus esitamata.

2017. aastal algasid kogu teatri restaureerimistööd, mis lõppesid 2020. aastal. Festivalid toimusid sel ajal Teatro Sociales. 2019. aasta kanti ooperifestivali raames ette Donizetti kaua kadunuks peetud ooper "L'ange de Nisida". 2020. aastal rikkusid festivali läbiviijad koroonapandeemia piiranguid ja esitati Donizetti ooper "Marin Faliero".

Teatri kõrval asub park, kus on Donizetti mälestussammas.

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Fondazione Teatro Donizetti koduleht (teatrodonizetti.it)
  • Tiit Made. Ooperimaailm II köide, Tallinn, 2012
  • Stanley Sadie (toimetaja). The New Grove Dictionary of Opera, Vol. Three, London, 2004

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]