Teater NORA

Allikas: Vikipeedia
Teatri NORA logo

Teater NORA[1] asutasid 2007. aastal Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia kultuurikorralduse eriala üliõpilased Sandra Suurkask, Kristiina Lillepea, Maike Niiduviir ja Anni Õnneleid (Luud).

Kuna neli asutajat olid praktika käigus valdkonnaga kokku puutunud ja teinud erialast tööd ka väljaspool kooli, tekkis vajadus tegevuste jätkamise lihtsustamiseks ning tegevusele läbipaistvuse lisamiseks juriidilise isiku järele, mis oligi NORA asutamise ajendiks. NORA nimi tuleneb sõnapaari "noor rahvas" esitähtedest ning kuigi on kirjasõnas esinenud lühendeid Nora ning NoRa, on siiski ametlikuks lühendiks NORA. Organisatsiooni eesmärk on muutunud koos juhatuse muutumisega. Kui algselt oli eesmärgiks peamiselt muusika- ja lavakunstiürituste korraldamine, siis nüüd on keskendutud neist viimasele, lisandunud on teatrialane koolitustegevus.

Liikmeskond[muuda | muuda lähteteksti]

MTÜ-l on neljaliikmeline juhatus, kuhu alates 2012. aasta sügisest kuuluvad Merlin Ponna, Tarmo Kruus, Janno Puusepp ja Anni Õnneleid. Mittetulundusühingusse kuulub veel viisteist inimest, kellest enamik oli MTÜ tegevusega seotud juba varem, kuid kes astusid MTÜ liikmeks alles ühingu uuendamise ja korrastamise käigus 2012. aasta septembris. Palgalisi töötajaid ühingus ei ole, kuid on viis püsivabatahtlikku, kes tegelevad lavastuste ettevalmistamise, projektijuhtimise, turundamise, lavastamise, välissuhete, tekstide kirjutamise ja näitlemisega.

Tegevuse ulatus[muuda | muuda lähteteksti]

MTÜ pidev tegutsemiskoht oli algul Viljandi ja alates 2010. aasta suvest Tartu, kuid mitme lavastusega on käidud ka Muhu saarel Hellamaa külakeskuses, Teatrilaboris ja klubis Juuksur Tallinnas; Tartust on sõidetud Viljandisse etendust andma klubisse Rubiin, Viljandimaa Vaegnägijate ühingu peole, Otepääl esinetud Tsüstilise Fibroosi Ühingu aastakogunemisel, Laeva, Mustvee, Rannu, Pajusi rahvamajades, Puurmani lossis, Põlva Talurahvamuuseumis, Põltsamaa konvendis. Seega on etendusi antud Viljandi-, Saare-, Harju, Tartu-, Jõgeva- ja Põlvamaal, mis kokku moodustavad Eestist päris suure osa. 2013. aastal käidi projektiga "Ottomar ja Jeebus" kõigis Eesti maakondades ning anti ligikaudu 25 etendust.

Rahastajad, toetajad ja sponsorid[muuda | muuda lähteteksti]

MTÜ NORA tegutseb projektipõhiselt ja peamised finantsvahendid on saadud tänu projektitaotlustele Eesti Kultuurkapitalile, Tartu Kultuurkapitalile, Hasartmängumaksu Nõukogule, Tartu linna reservfondile. Samuti kasutab organisatsioon tegutsemiseks enda teenitud tulu, piletimüügist saadav raha läheb kasutusele järgmiste projektide teostamiseks. Sponsoreid on õnnestunud leida, kuid pikemaajalisi sponsorlepinguid sõlmitud ei ole. Mingil moel on aidanud kas oma toodete või ruumidega või olnud toeks Tiigi Seltsimaja, Emajõe Lodjaselts, Hellamaa Külakeskus, Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia, Tartu Kõrgem Kunstikool, Põlva Talurahvamuuseum, kauplus Õnnelik Juhus, Orto AS, MÖKU, klubi Rock n Roll, Tartu Krematoorium, kohvik Armastus, Eesti Spordimuuseum ja paljud eraisikud.

Lavastused[muuda | muuda lähteteksti]

Teatri NORA 2013. aasta lavastuse "Manipulaator" plakat

Lavastaja: Anni Õnneleid

Viljandi Kultuurimaja, Kuressaare Gümnaasium, Teatrilabor

Osades: Liia Mets, Sandra Suurkask, Maike Niiduviir, Kristiina Lillepea, Merlin Ponna, Anni Õnneleid, Argo Vals, Alo Hiet, Hannele Känd.

Lavastaja: Anni Õnneleid

Hellamaa külakeskuses

Osades: Merlin Ponna, Tarmo Kruus, Kristel Kubber, Kristiina Lillepea, Kätlin Põder, Maarja Kaasik, Maike Niiduviir, Are Tints, Anni Õnneleid.

Lavastaja: Anni Õnneleid

Emajõe festivalil, lodjal

Osades: Sandra Suurkask, Are Tints, Viljar Rosin, Tarmo Kruus, Kristiina Lillepea, Kadri Lillepea, Urve Koger, Merlin Ponna, Talis Ponna, Hedvy Arula.

  • Foorumlugu ebaõiglusest puudega noore suhtes (2009)

Autor ja Jokker: Merlin Ponna

Tartu Mart Reiniku Gümnaasiumis

Osades: Mirja Meriste, Anni Õnneleid, Marko Mikk, Pilleriin Mutso, Maike Niiduviir, Andres Tölp, Kristiina Lillepea.

Lavastaja: Kristel Krubber

TÜ Viljandi Kultuuriakadeemias

Osades: Anni Õnneleid, Tarmo Kruus, Margit Vaik, Rihard Roht

Lavastaja: Anni Luud

Põlva Talurahvamuuseumis

Osades: Merlin Ponna, Kristel Kubber, Kristiina Lillepea, Sandra Suurkask, Urve Koger, Maike Niiduviir, Liisa Mugra, Andres Tölp, Mario Raska, Tarmo Kruus, Viljar Rosin

Suhtedraama

Lavastaja: Tarmo Kruus

Osades: Janno Puusepp, Anni Õnneleid, Marko Mikk, Merlin Ponna, Raldi Põder, Madis Metsalu

Suhtedraama

Lavastaja: Anni Õnneleid

Tabivere tuulikus

Osades: Janno Puusepp, Merlin Ponna, Aire Pajur, Erlend Kollom

Noortefilm

Osades: Tess Pauskar, Anni Õnneleid, Merlin Ponna, Irmen Noormaa, Karolin Minenko, Marko Mikk, Karl Jakob Marken, Kristjan Lüüs, Aire Pajur, Elli-Maria Luud, Kristiina Moosel, Madis Metsalu, Janno Puusepp

Draama

Lavastaja: Tarmo Kruus

Kunstnikud: Johann-Sander Puustusmaa, Tarmo Kruus

Osades: Rein Annuk, Kristin Uusna (Tartu Üliõpilasteater), Janno Puusepp, Merlin Ponna, Madis Metsalu, Tuuli Rindemaa, Rauno Leets, Anni Luud, Ilona Domaškina

Komöödia

Lavastaja: Anni Õnneleid

Kunstnik-grimeerija: Merle Nisu

Teater NORA ja Pajusi, Tabivere, Puurmani, Põltsamaa ja Kasepää teatrite ühisprojekt Pajusis

Osades: Tarmo Kruus, Erlend Kollom, Rein Annuk, Marek Ranne, Egle Paju, Karita Lepiste, Kristina Lepiste, Siimar Kivisild, Janno Puusepp, Angela Vahtra, Lea Krass

Komöödia

Lavastaja: Janno Puusepp

Osades: Madis Metsalu, Anneli Mutso, Rauno Leets, Anni Luud, Tarvo Metspalu, Talis Ponna

Suhtedraama

Dramatiseerija: Anni Õnneleid

Lavastajad: Tess Pauskar ja Janno Puusepp

Osades: Anne-Mai Tevahi, Tarvo Metspalu, Anneli Mutso, Maire Luud, Janno Puusepp, Tess Pauskar

  • Janno Puusepp "Kukk" (2014)

Komöödia

Lavastaja: Janno Puusepp

Osades: Sander Gering, Elen Kontkar, Anneli Mutso, Maire Luud, Anni Õnneleid, Jasper-August Tootsi, Maike Niiduviir

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Teater NORA koduleht". Originaali arhiivikoopia seisuga 13. juuni 2013. Vaadatud 26. märtsil 2013.