Tatjana Tšernigovskaja

Allikas: Vikipeedia
Tatjana Tšernigovskaja (2012)

Tatjana Vladimirovna Tšernigovskaja (vene keeles Татьяна Владимировна Черниговская; sündinud 7. veebruaril 1947 Leningradis) on vene kognitiivteadlane (psühholingvist, neurolingvist ja neurosemiootik). Ta on bioloogiadoktor ja filoloogiadoktor.

Ta on Peterburi Riikliku Ülikooli vabade kunstide ja teaduste teaduskonna professor. Tema peamised uurimisalad on psühho- ja neurolingvistika, kognitiivne psühholoogia, neuroteadus, keele teke, evolutsiooniteooria, tehisintellekt, analüütiline filosoofia ning keele areng ja patoloogia.[1] Tema uurimused on seotud vene keele kandjate mentaalse leksikoni eksperimentaalsete ja kliiniliste uuringutega.

Tema initsiatiivil avati 2000. aastal ülikooli filoloogiateaduskonna üldkeeleteaduse kateedris psühholingvistika eriala.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Ta lõpetas Leningradi Riikliku Ülikooli filoloogiateaduskonna inglise filoloogia osakonna. Ülikoolijärgses uurimistöös spetsialiseerus ta eksperimentaalsele foneetikale. Ta sai 1977. aastal väitekirjaga "Особенности восприятия человеком низкочастотной амплитудной модуляции звука и амплитудно-модуляционных характеристик речи" kandidaadikraadi füsioloogias ja 1993. aastal doktoritööga "Эволюция языковых и когнитивных функций: физиологические и нейролингвистические аспекты" doktorikraadi korraga kahel teadusalal: keeleteaduse teoorias ja füsioloogias.

Töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Aastani 1998 töötas ta juhtivteadurina Venemaa Teaduste Akadeemia Setšenovi-nimelise Evolutsioonilise Füsioloogia ja Biokeemia Instituudi laborites (bioakustikalabor, inimese aju funktsionaalse asümmeetria labor, sensoorsete süsteemide võrdleva füsioloogia labor).

Ta on Peterburi ülikooli vabade kunstide ja teaduste teaduskonna loodus- ja humanitaarteaduste konvergentsiprobleemide kateedri juhataja, ühtlasi on ta sama teaduskonna kognitiivuuringute labori juhataja.[1]

Ta loeb Peterburi ülikooli arsti-, filoloogia- ja vabade kunstide ja teaduste teaduskonnas üliõpilastele ja aspirantidele psühholingvistika ja neurolingvistika kursust ning kursust "Kognitiivsed protsessid ja aju". Ta peab loenguid ka Peterburis asuva Euroopa Ülikooli aspirantidele.

Tartu Ülikoolis[muuda | muuda lähteteksti]

Ta esines plenaarettekandega 2009. aastal Tartu Ülikoolis toimunud rahvusvahelisel keelekonverentsil "10th Nordic Conference on Bilingualism", kus käsitleti paljusid kakskeelsusega seotud aspekte eri maades ja kultuurides (konverentsi korraldas Tartu Ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituudi eesti keele (võõrkeelena) osakond).[2]

VF teenelise teadustegelase rinnamärk

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on valitud ka Soome Semiootikaseltsi auliikmeks.[1]

Raamatud[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2017 – "Чеширская улыбка кота Шредингера: язык и сознание". ЯСК. ISBN 978-5944572776 [1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]