Tapjamesilane

Allikas: Vikipeedia
Afrikaniseerunud meemesilased tolmeldamas opuntiakaktuse õit Mojave kõrbes
Tapjamesilaste pesa USA Arizona osariigis 2016. aastal

Tapjamesilane ehk afrikaniseerunud meemesilane on inimese sekkumisel meemesilaste (Apis mellifera) ristamisel tekkinud hübriid. Agressiivne ristand tekkis Aafrika meemesilase (Apis mellifera scutellata) ristamisel eri liiki Euroopa meemesilastega, nagu Itaalia meemesilase (Apis mellifera ligustica) ja Ibeeria meemesilasega (Apis mellifera iberiensis).

Tapjamesilane viidi esmakordselt Brasiiliasse 1956. aastal, et suurendada sealset mee tootmist, kuid 26 sülemit pääses karantiinist valla 1957. aastal. Alates sellest ajast on see liik levinud kogu Lõuna-Ameerikas ja jõudis Põhja-Ameerikasse 1985. aastal. Nende pesi märgati Lõuna-Texasases Ameerika Ühendriikides 1990. aastal.

Afrikaniseerunud meemesilased on tunduvalt defensiivsemad kui teised mesilased ja reageerivad häiretele kiiremini kui Euroopa mesilased. Nad võivad inimest jälitada isegi pool kilomeetrit. Nad on surmanud üle tuhande inimese, hulga hobuseid ja muid loomi, kusjuures ohvrid saavad Euroopa mesilastega võrreldes kümme korda rohkem nõelata.