Arutelu:Punane

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minu meelest tuleks siin rääkida ikkagi punasest värvusest, mitte kõikvõimalikest asjadest, mille nimes figureerib "punane". Suurem osa jutust on minu meelest ülearune. Andres 19. juuli 2007, kell 16:02 (UTC)

Minu meelest tuleks aga rääkida kõigest, mis punasega vähegi seotud. Mida rohkem artikkel valmis saab, seda rohkem on võimalik ka selle informatsiooni omavahel sidumine. iffcool 19. juuli 2007, kell 23:43 (UTC)
Lõpuks üritan ma ära põhjendada, miks üks või teine asi on punane või miks midagi on säärase nime saanud. Hetkel on aga palju materjali puudu. Sellest peaks tulema ikkagi üks väga mahukas (ja huvitav) artikkel.
Sama kehtib ka kõigi teiste värvide kohta. iffcool 20. juuli 2007, kell 00:12 (UTC)
Põhjendus, miks üks või teine asi on punane, võib olla artiklis selle asja kohta. Siin võiksid need asjad olla loetletud "Vaata ka" all. Kui hakata igast asjast kirjutama, siis see läheb tarbetult pikaks ning jätab varju selle artikli teema.
Kõik, mis on alajaotuses "Punane", (välja arvatud Puna-Vene) on punane ühel ja samal põhjusel. Peaks piisama sellest, kui seda põhjust artiklis üks kord mainitakse.
Arvan, et jutt peaks olema punase tähendustest ning nende tähenduste all võib ka konkreetseid asju mainida. Pigem tuleks siin kirjutada tähendustest ning asju tuua sisse sedamööda, kuidas saad neid tähendustega siduda.
Miks peaks artiklis "Punane" olema alajaotus "Punane"? Kogu artikkel räägib ju punasest. Andres 20. juuli 2007, kell 01:30 (UTC)
Eksisteerib alajaotus "Punane" ainult selle pärast, et mul ei ole paremat nime pähe tulnud.
Millest tuleb nimetus Puna-Vene? Äkki lisaksid selle artiklisse.
Seesama alajaotus peaks veel pikenema, sellest enam peaksid pikenema aga teised alajaotused ja eriti sissejuhatus.
iffcool 20. juuli 2007, kell 09:29 (UTC)
Puna-Vene nime kohta on mitu versiooni. Ühe järgi tuleb see vanast poolakeelsest nimest Ziemia Czerwieńska või Grody Czerwieńskie, mis on tuletatud kunagise Tšermno või Tšerveni linna nimest. Teise versiooni järgi kasutati paralleelselt vastandusi valge-must ja valge-punane, mistõttu sama ala hakati lääne pool nimetama Must-Veneks ja Puna-Veneks. Kolmanda versiooni järgi on asi selles, et slaavlastel vastas igale ilmakaarele üks värvus (põhi valge, lääs punane, lõuna must, ida roheline).
Arvan, et selles artiklis piisab, kui rääkida sellest, kuidas punane värv sattus bolševike lipule. Pole ju mõtet hakata eraldi ütlema, mis on Punakaart, punased jne, piisab nende mainimisest.
Meil on täiesti erinev kontseptuaalne arusaam sellest artiklist. Minu meelest tuleks siin rääkida punasest, mitte kirjeldada kõiki asju, mille nimes on punase motiiv. Andres 20. juuli 2007, kell 10:30 (UTC)

Leian endiselt, et selles artiklis tuleks rääkida punasest kui niisugusest, mitte kõigist asjadest, mille nimes on "puna". Andres 8. veebruar 2008, kell 19:33 (UTC)

See artikkel liigub selles suunas. Vähemalt juhul kui ma mõistan "räägib punasest kui niisugusest" samamoodi kui sina. Samas on tegu nõndavõrd laia teemaga, et selle kohta on väga raske korralikku artiklit kokku kirjutada. Kui kõvasti vaba aega leian, võtan kõik värvide artiklid veelgi põhjalikumalt käsile. iffcool 8. veebruar 2008, kell 21:00 (UTC)

Kuidas Sa seda siis mõistad? Minu meelest käivad selle teema alla värvus ja värv, samuti värvi sümboolsed tähendused. Andres 8. veebruar 2008, kell 22:06 (UTC)

Sellisel juhul peaks juba praegu pool artiklist sellele kriteeriumile vastama. Samas arvan ma, et kui miski on punane, siis võib see ka siia artiklisse kaasatud olla. Ka inglise Viki artiklis mainitakse punaseid asju, nähtus vms. Tulevikus lisan informatsiooni, mis käsitleb punast ja selle sümboolseid tähendusi ning seega peaks probleem lahenema. iffcool 8. veebruar 2008, kell 22:26 (UTC)

Noh, ma ei tea. Vahest võiks suurem osa teemadest siin ka olla, aga küsimus on selles, kuidas materjal on organiseeritud. Praegune esitus on kaootiline ja ebaoluliste kriteeriumide järgi seostatud. Samuti on üleliigne hakata igast punasest asjast jutustama. Näiteks organismide puhul võiks rääkida sellest, miks üks või teine organism või selle osa punane on (hoiatusvärvus) ning millised värvained seda võimaldavad. Vastuvõetav ei ole materjali valik selle põhjal, et nimes sisaldub "punane". Punane sõstar ei ole punasem kui näiteks maasikas ja vaarikas. Andres 9. veebruar 2008, kell 09:00 (UTC)
Nende punaste taimede juurde tahaksingi lisada lõigu, mis seletaks, kuidas punane värvus nendes taimedes või loomadel tekib aga mul puudub hetkel vastav info. See, et materjal on esitatud kaootiliselt, ei ole mulle üllatus ja ma pingutan kõigest väest, et seda paremini organiseerida. iffcool 9. veebruar 2008, kell 11:41 (UTC)
See on hea. Ma aitaksin hea meelega, aga vist ei jõua. Andres 9. veebruar 2008, kell 12:09 (UTC)

Mida punane sümboliseerib alalõik peaks ära märkima ka, et millistel rahvastel ta midagi sümboliseerib. See on erinevatel rahvastel erinev. Praegu on ebaselge, et kes ja mis tigudest punast värvi tegi jne. Sportautod ja punane värv on ka kuidagi kahtlane seos.--Oktav 1. september 2008, kell 09:52 (UTC)

purpur - [1]--Hendrix 1. september 2008, kell 09:57 (UTC)


"Teadlased on ka kindlaks teinud, et võitlusspordialadel nagu poks, maadlus, tae kwon do on punast värvi univormi kandjatel eelis, kuna kohtunikud annavad neile rohkem punkte." - See on tiba kahtlane. Kui Nature'ist originaalartiklit vaadata (Hill, R.A., Barton, R.A. (2005). Psychology: Red enhances human performance in contests. Brief Communications. Nature 435, 293), siis võib näha, et sellele on avaldatud kaks vastust, kus leiti, et ka muud värvi riietuse samalaadsel võrdlemisel võib leida eeliseid, mis tähendab, et töös on ilmselt mingid muud mehhanismid, mitte tingimata punase värvi mõju. Kui keegi saab täistekstidele ligi, võiks täpsemalt üle vaadata. --Ken 1. september 2008, kell 11:06 (UTC)

Punane bioloogias[muuda lähteteksti]

Selle bioloogia alla tuleb veel väga palju lisada. Näiteks punahirv, vainurästas, rebane, orav, lepatriinu jne.alts 29. märts 2010, kell 14:35 (EEST)[vasta]

Punaarmee lipp[muuda lähteteksti]

Pildi allkiri 'Punaarmee lipp' on vale (Punaarmeel ei olnud lippu) -- Ahsoous 10. juuni 2010, kell 18:07 (EEST)[vasta]

Punane võru vikis "verrev"?[muuda lähteteksti]

Võru vikis on eraldi artiklid fiu-vro:punanõ ja fiu-vro:verrev. Sõnaraamatu järgi ([2]) on verrev punane. Artikli põhjal võiks arvata, et verrev on nt erkpunane. Enwikis on punase eri toonidest eraldi artikkel, vt en:Shades of red--Estopedist1 (arutelu) 25. oktoober 2016, kell 18:15 (EEST)[vasta]

Minu meelest punane on verrev. Andres (arutelu) 25. oktoober 2016, kell 18:26 (EEST)[vasta]
Parem oleks siiski mitte neid võru vikis kokku liita (vt põhjendust fiu-vro:Arotus:punanõ.--Võrok (arutelu) 1. november 2016, kell 23:06 (EET)[vasta]
Seda küll, aga selle artikli vaste võiks olla fiu-vro:Verrev. Andres (arutelu) 1. november 2016, kell 23:57 (EET)[vasta]
Jah, täitsa nõus. Eesti punase vaste on küll verrev.--Võrok (arutelu) 2. november 2016, kell 12:28 (EET)[vasta]

Mul ei õnnestunud muuta. Andres (arutelu) 2. november 2016, kell 12:31 (EET)[vasta]

Kas siin on mõeldud rääkida kõigist asjadest, mis on punased? Et siis punastest autodest ja punaste kaantega raamatutest ja kõigist punapeadest jne?::

Varasem kriitika on jõus. Andres (arutelu) 6. märts 2019, kell 10:51 (EET)[vasta]