Taitšuudid

Allikas: Vikipeedia
Mongolite riik aastal 1207

Taitšuudid (mongoli keeles Тайчууд) oli üks kolmest 12. sajandi Mongoolia alade Khamag Mongoli liidu hõimust.

Nad elasid tänapäeva Venemaa Taga-Baikali krai ja Mongoolia Idaaimaki aladel.[1] Kuigi taitšuudid ja kohalikud bordžiginid olid ühise esivanema Bodonchar Munkhagi kaudu lähedased sugulased, sõdisid nad Khamag Mongoli valitsemise pärast tihti. Hoolimata sellest, et bordžiginite hulka kuulunud Khabul-khaanil oli seitse poega, määras ta enda troonipärijaks taitšuudi soost Ambaghai. Nii vahetus võim Khamag Mongolis bordžiginite ja taitšuutide vahel tihti, kuni koondus bordžiginist Tšingis-khaani kätte.

Taitšuutide rivaalide hulka kuulusid muuhulgas naimanid ja Tšingis-khaan. Tõenäoliselt tehti koostööd Džamuha ja kereiitidega.

Kuigi taitšuudid alistusid Tšingis-khaanile, tegid nende järeltulijad Mongolite riigis silmapaistvat karjääri. Taitšuutidest põlvnes näiteks Džebe, kes alistas aastal 1219 Jini dünastia vallutamise käigus džurtšenid ning aastal 1223 Kalka lahingus polovetsid ja nende Euroopa liitlased. Taitšuut oli ka väejuht Baidžu, kes tegutses Pärsias. Taitšuutide lähedasest sugulashõimust suldusidest pärines üks Tšingis-khaani neljast lähikondlasest Tšilaun. Tema järeltulija Tšupan tegi karjääri Ilkhanaadi valitseja Abu Sa'id Bahadur-khaani ajal, aastal 1327 määras Yuani dünastia ta kõikide mongoli khaaniriikide ülemjuhatajaks.

Taitšuudid olid mõjuvõimsad Timuri valitsusajal. Kuigi taitšuudi juht Amir Musa oli Timuriga korduvalt vaenujalal, olid nad perekondlikult seotud, kuna Timur oli abielus nii tema tütre Tuman Agha kui õetütre Saray Mulk Khanumiga.[2][3][4][5] Lisaks oli tema poeg abielus Timuri tütrega ning nende lapsest Sultan Husayn Taitšiuudistist sai mõjukas väepealik.[6]

Taitšiuudi-nimelised inimesed elavad peamiselt tänapäeva Mongoolias, Sise-Mongoolias ja Kalmõkkias.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. History of Mongolia, Volume II, 2003
  2. Maria Subtelny, Timurids in Transition (2007), p. 44
  3. John E Woods, The Timurid Dynasty (1990), p. 19
  4. Syed Jamaluddin, The state under Timur: a study in empire building (1995), p. 39
  5. Vasilii Vladimirovitch Barthold, Four Studies on the History of Central Asia, Vol. 2 (1959), p. 24
  6. Indian History Congress, Proceedings - Indian History Congress, Vol. 55 (1995), p. 793