Taani troonipärimisjärjekord

Allikas: Vikipeedia

Taani troonipärimisjärjekord on nimekiri inimestest, kellel on õigus Taani kuningriigi troonile juhul, kui eelnev inimene peaks troonist loobuma või surema. Praegu on troonipärimisjärjekorras esimesel kohal kroonprints Christian, kes saab Taani kuningaks, kui praegune kuningas Frederik X loobub troonist või sureb.

Taani troonipärimissüsteem on alates 1953. aastast samasugune kui Briti troonipärimisjärjekorra süsteem, kus eesõigus troonile on kõrgeimal positsioonil oleva meessoost isiku kõigil järeltulijatel, alles seejärel tema nooremate vendade järeltulijatel, ja seejärel naissoost järeltulijatel.

1953. aasta määrusega piirati troonipärimisjärjekorda kuningas Christian X ja tema abikaasa kuninganna Alexandrine järeltulijatega, kui järeltulijad on sündinud kuninglikult heakskiidetud abieludest. Kui tekib olukord, kus sobivaid troonipärijakandidaate pole, määrab uue kuninga Taani parlament.

Enne 1953. aastat kehtis Taanis Saali õigusel põhinev troonipärimissüsteem, mille järgi naistel puudus võimalus saada Taani troonile – troonipärija leidmiseks mindi meesliini pidi tagasi nii kaugele kui võimalik.

Kuigi Briti, Norra ja Kreeka kuninglikud perekonnad on Taani kuningliku perekonnaga suguluses, ei ole neil alates 1953. aastast õigust Taani troonile. Kreeka kuninga järeltulijad kasutavad siiani tiitlis viidet Taanile (näiteks Kreeka ja Taani printsess Alexia).

Taani parlament on esimesel lugemisel[viide?] vastu võtnud seadusemuudatuse, mille kohaselt saaks troonile vanim järeltulija sõltumata soost (sarnaselt Rootsi troonipärimisjärjekorra süsteemiga). Enne muudatuse jõustumist peab selle heaks kiitma ka teine parlamendi koosseis ja rahvahääletus.

Troonipärimisjärjekord[muuda | muuda lähteteksti]

Praegune monarh: kuningas Frederik X (kuninganna Margrethe II vanem poeg, s. 1968)

1. prints Christian (Frederiki poeg, s. 2005)
2. printsess Isabella (Frederiki tütar, s. 2007)
3. prints Vincent (Frederiki poeg, s. 2011)
4. printsess Josephine (Frederiki tütar, s. 2011)
5. prints Joachim (kuninganna Margrethe II noorem poeg, s. 1969)
6. prints Nikolai (prints Joachimi esimene poeg, s. 1999)
7. prints Felix (prints Joachimi teine poeg, s. 2002)
8. prints Henrik (prints Joachimi kolmas poeg, s. 2009)
9. printsess Athena (prints Joachimi esimene tütar, s. 2012)
10. printsess Benedikte (kuningas Frederik IX tütar, kuninganna Margrethe II õde, s. 1944)

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]