Türgi saun

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib üldmõistest; Ingres'i maali kohta vaata artiklit Türgi saun (Ingres).

Hammām Valencias Hispaanias

Türgi saun ehk araabia saun ehk kuumaõhusaun ehk hammam (türgi keeles hamam; araabia keeles حمّام ḥammām) on peamiselt islamimaades kasutatav sauna variant, kus õhutemperatuuri tõus (kuni 40–50 °C) saavutatakse veebasseinide kuumutamisega, millest eraldub õhku sooja ja niiskust.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Sellise sauna leiutasid Lähis-Ida araablased 7. sajandil, ent selle juured ulatuvad juba Vana-Roomasse ja saunad sarnanevadki oma olemuselt rooma termidega. Väga suur osa sellistest saunadest on pärit Osmanite riigi aegadest. Seetõttu on neil mõjusid ka bütsantsi arhitektuurist ja neid on sageli kutsutud vanarooma sauna türgi variandiks.

Hammamites töötasid noortest poistest massöörid ehk tellagid (türgikeelsest sõnast tellak), habemeajajad, rätsepad jt. Hammamitest kujunes üks peamisi isikliku hügieeni eest hoolitsemise kohti islamimaailmas, neid rajati igasse linna. Algselt vaid meeste kasutuses olnud saunades käisid hiljem õhtuti mehed ja hommikuti naised.

Hammam on üks traditsioonilisi saunu, mille tavad on säilinud tänapäevani.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Türgi saun on oma olemuselt ja toimelt leebem võrreldes rooma saunaga. Temperatuur on selles +40 °C kuni +45 °C ja siiski alla +60 °C. Selles ei ole kerist ja seetõttu ei ole see eriti kuum saun.

Sauna võib jagada kolmeks osaks. Peale riietusruumi on selles kõigepealt soe ruum, kus alguses lesitakse soojal ja niiskel põrandal ning kus kuum ja kuiv õhk paneb saunalise higistama.

Seejärel minnakse üle sauna kõige tähtsamasse kohta, mis on kuum ja niiske massaažiruum. Ruum saab oma soojuse kuumaveebasseinist. Selle keskel on küttekeha kohal asetsev kivist lavats, mis mahutab suuremates saunades kümneid inimesi. Seal toimub juba ka osa ühiskondlikust läbikäimisest, sest massaaži ajal vesteldakse üksteisega. Massaažiga võetakse korralikult läbi kogu kehapind ja keha loputatakse lõpuks üle külmaveebasseinidest tuleva jaheda veega.

Viimaks puhatakse ja jahtutakse maha jahedamas ruumis, kus võidakse pakkuda ka teed või muid jooke, suupisteid vms.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]