Tüll (riie)

Allikas: Vikipeedia
Must pits ja tüll

Tüll on kerge, väga peen, jäik võrk. Seda võib valmistada mitmesugustest materjalidest, sealhulgas siidist, nailonist, polüestrist ja viskoosist.

Polüester on kõige tavalisem tülli puhul kasutatav riie, kuid viskoosist tüll on väga haruldane. Tüll on kõige sagedamini kasutatav looride, kleitidel (eriti pulmakleitide) ja balletiseelikute valmistamisel. Tüll on saadaval mitmesugustes värvides ja on kergesti kättesaadav. Seda on võimalik värvida iseseisvalt kodus, tingimusel, et see on valmistatud nailonist, viskoosist või siidist, kuid mitte siis, kui see on valmistatud polüestrist.

Nimi pärineb Prantsusmaal lõunaosas asuvast Tulle linnast. Tulle oli 18. sajandil tuntud pitsi- ja siiditootmise keskus ning tülli võrk on ilmselt pärit sellest Prantsuse linnast. Tüll võeti kasutusele kõigepealt Prantsusmaal Pariisis balletikostüümide valmistamisel. Teistesse riikidesse jõudis see aga hiljem, mis viitab sellele, et tüll võis olla seal kergemini kättesaadav kui mujal.

Üks kõige tavalisemaid tülli kasutamiseviise on rõivaste valmistamine. Tülli kasutatakse sageli kohevuse loomisel, et jätta pitsiline ja õhuline mulje. Tülli võib kasutada ka alusseelikute valmistamises, sageli kasutatakse mitut kihti jäigast tülli, et luua kleidile või seelikule kindel kuju. Tülli kasutatakse ka loori valmistamiseks, sest see varjab näo omadusi, võimaldades samal ajal kandjal näha. Dekoratiivseid kaunistusi võib valmistada ka tüllivõrgust, sageli kasutatakse pulmade ja katsikute kaunistamiseks. Tülli kasutatakse mõnikord ka käsitöös, et lisada projektidele tekstuuri. Erivärvilisest tüllist saab meisterdada tüllist lilli või muid dekoratiivsed elemente.

Kasutatud allikad[muuda | muuda lähteteksti]

Selles artiklis on kasutatud ingliskeelset artiklit en:Tulle (netting) seisuga 25.02.2019.