Tõnu Odamus

Allikas: Vikipeedia
Tõnu Odamus

Tõnu Odamus (16. veebruar 1943 Tallinn4. juuli 2017) oli eesti harrastussportlane.

Tõnu Odamus sündis Tallinnas, lapsepõlvekodu oli Kloostrimetsa Pirital. Hiljem elas Sauel.

Sporditee[muuda | muuda lähteteksti]

Tõnu Odamus suusavõistluse stardis

Tõnu Odamus hakkas kehakultuuriga tegelema juba lapsepõlves Kloostrimetsa radadel. Hiljem kuulusid tema harrastatud spordialade hulka nii aerutamine, murdmaasuusatamine, jalgrattasõit, jooksmine, triatlon kui ka duatlon.

Suusataja Tõnu Odamus hakkas aerutamisega tegelema vendade Bachmanite ergutusel, jõudes ka aerutamises mitme märkimisväärse medalivõiduni. Samuti näitas Tõnu noorem vend Indrek Odamus samal alal häid tulemusi, sõites osavalt nii süsta kui ka kanuuga.[1]

Tõnu Odamus osales üle saja korra osalenud Tartu maratonidel, kus talle oli antud lausa nimeline rinnanumber. Ise oli ta pidanud olulisemateks aladeks vastupidavust nõudvaid järvejookse, maratone, triatlone ja duatlone.

Aastatel 1966, 1967, 1969 ja 1970 oli ta edukas Tallinna-Keila-Tallinna suusamaratonil, 1979 Neeruti suusamaratonil ja Sakala jooksul, aastatel 1984–1988 Pirita ja Pühajärve triatlonil.

Raudmehe karikad ja tammepärjad võitis ta aastatel 1986 ja 1987 Voka klassikalisel triatlonil (ujumine 3,8 km, jalgrattasõit 180 km, maratonijooks 42,195 km) veteranide I vanuseklassis.

Perekond[muuda | muuda lähteteksti]

Tõnu oli pere vanim laps, tal on noorem vend Indrek ja õde Reet. Tõnu Odamuse abikaasa oli Eesti Vabariigi kultuurkapitali spordipreemia ja Saue linna teenetemärgi pälvinud Enla Odamus (16-kordne Eesti meister aerutamises), kellega Tõnu tutvus tänu spordile ning abiellus 1968. aastal. Tema algatusel on Sauel alates 1994. aastast korraldatud kooliolümpiamänge, kus aukülalisteks on Eesti olümpiasportlased.

Peres sirgusid tütred Terje ja Sirje.

Kodus olid aukohal nii 1995. aasta Vasaloppeti 90 km suusatamise kui ka teiste tähtsamate võistluste diplomid ning arvukalt auhinnakarikaid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eesti Aerutamisföderatsioon (2005). Eesti aerutamise lugu.