Tähevärav: Universum

Allikas: Vikipeedia
Tähevärav: Universum
Stargate Universe
Tähevärav: Universumi logo
Žanr teadusulme
draama
Stsenarist Brad Wright
Robert C. Cooper
Peaosades Robert Carlyle
Louis Ferreira
Brian J. Smith
Elyse Levesque
David Blue
Alaina Huffman
Jamil Walker Smith
Tunnusmuusika helilooja Joel Goldsmith
Riik  Kanada
 USA
Keel inglise
Hooaegu 2 Muuda Vikiandmetes
Jagusid 40 Muuda Vikiandmetes
Tootmine
Jao kestus u 43 minutit
Linastamine
Kanal Syfy
Esmaeeter 2. oktoober 2009 – 9. mai 2011
Välislingid
Ametlik koduleht
Sissekanne IMDb-s

"Tähevärav: Universum" (lühend SGU) on Kanada-Ameerika televisiooni sõjaväeulmesari ja osa MGM-i tähevärava sarjadest. Sari, mille on loonud Brad Wright ja Robert C. Cooper.

"Tähevärav: Universumi" seiklus toimub tänapäeval, kus rahvusvaheline uurimismeeskond ei pääse tagasi Maale pärast iidse kosmoselaeva Saatusele (Destiny) evakueerimist, mis automaatselt reisib universumis üha kaugemale ja kaugemale.

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Robert CarlyleNicholas Rush on "kosmoselaeva suurepärane manipuleeriv teadlane", keda produtsent Joseph Mallozzi oli esimest korda maininud oma blogis 2008. aasta novembri keskel nimega Dr. David Rush. Laevameeskond usub, et Rush on kaotanud oma mõistuse, kuid ta teeb asju kindlatel põhjustel. Carlyle selgitas oma intervjuus, et pärast tema tegelaskuju naise surma on Rush sunnitud uurima galaktikat.[1] Mallozzi muutis rollijaotuse aruanded 2008. aasta detsembri keskel väites, et Rush "pole planeerimata ekspeditsiooni juht. See au kuulub kolonel Everett Youngile, selleks korraks. Kuid asjad võivad muutuda, sest pardal on palju inimesi, kes kuuluvad mitmesugustesse agentuuridesse..." [2] Kuigi oli kinnitud peategelane, Rush ei kuulunud esialgsesse karakterite loetellu. Wrighti ja Cooperi eesmärgiks oli luua tegelaskuju, kes ei oleks "Tähevärava" sarja eelmiste filmide tegelaste sarnane ehk "keegi, kes poleks kangelane ega kelm, vaid pigem oleks vigane ja keeruline inimene".[3] Umbes aasta enne sarjas osalemist tahtis šoti näitleja Robert Carlyle proovida midagi uut oma karjääris ning läks seda otsima Los Angelese televisiooniettevõtetest. Talle pakuti mitmesuguseid osi, kuid "Tähevärav: Universum" pakkus talle kõige rohkem huvi, sest "draama oli see, mis on alati huvi pakkunud ja see on olnud lausa tema puuduv lüli".[4] Ta oli teadlik "Tähevärava" sarja filmide edust ning on näinud ka "tükikest "SG-1" sarjast, lisaks rohkem "Atlantisest".[5] Carlyle võttis rolli vastu, sest Wright ja Cooper olid valmis viima sarja draama suunas ning ta on "[ausalt] rohkem kui valmis" mängima seda tegelaskuju niipalju aastaid kui võimalik. Carlyle mängib oma rolli šoti aktsendiga.[6]
  • Louis FerreiraEverett Young – kirjeldatud esialgse iseloomuga kui "ilus, võimekas, endine tähevärava meeskonna juht", kes 40-aastaselt on auastmelt kolonel. Ta on "nagu Jack O'Neill kümme aastat tagasi", kuid veel teravmeelsem. "Tähevärav: Universumi" alguses oli ta kaks aastat abielus ning ajutine ülem salapärases välismaailma baasis. Young on Rushi "karistaja" laevas.
  • Brian J. SmithMatthew Scott – 26-aastane kogenud ja hästi koolitatud õhuväelane, kes Tähevärava Juhtimiskeskuse juuniorliikmena kannab vanemleitnandi auastet. Ta on kosmoselaeva pardal "olukordade kiireloomulisuseks vaimselt ette valmistatud". Esialgu pidi tema tegelaskuju nimi olema Jared Nash. Enne sarja töötas Brian J. Smith New Yorgis teatrinäitlejana poolteist aastat ja oli näinud mõnda "Tähevärava" osa. Smith filmis oma "Tähevärav: Universumi" esinemisproovi hästi ja teda kutsuti testimisele Los Angelesse. Ta sai teatise sarjas näitlemiskohast paar päeva hiljem, pärast testimist.[7] Ta valmistus oma rolliks, tehes selleks sõjalisi teadusuuringuid. Ta polnud enne "Tähevärava" telesarja enne rolli saamist eriti näinud, kuid hiljem oli ta "SG-1-st" vaimustatud.
  • Elyse LevesqueChloe Armstrong – "jalustrabav ja seksikas" USA senaatori tütar, 23 aastat vana, kelle tegelaskuju testitakse kui "pärast oma isa traagilist surma ning keerulistes olukordades kinnijäänud kosmoselaevas". Tema isal (mängib Christopher McDonald) oli poliitiline järelevalve Tähevärava projektis, kus üritati käivitada üheksandat väravasümbolit.[8] Produtsendid avaldasid karakteri tegeliku nime kohe enne sarja esimese osa avalikustamist, neil mõttes nimed Chloe Carpenter ja Chloe Walker. Levesque "imeline nüansirikas esinemisproov" lausa veenis produtsente teda sarja valima, kuna ta näitas "muljetavaldavaid valikuid kahe erineva [ja] nõudliku stseeni vahel".
  • David BlueEli Wallace – tegelasnimega Eli Hitchcock enne rollijaotust, Eli Wallace on "totaalne looder" oma varajases kahekümnendates aastates ning on "täielik geenius" matemaatika-, arvuti- ja muudes valdkondades. Ta on sotsiaalne heidik koos "hapu huumorimeelega" ja tal puudub enesekindlus oma intelligentsist. Tema tegelaskuju võrreldakse Matt Demoni karakteriga filmis "Good Will Hunting", kus ka väike Jack Black osa võtab. Ta on sarjas peamine koomilise etteaste allikaks.[9] David Blue, kes on suur ulmekirjanduse fänn, on näinud kõiki "SG-1" ja "Atlantise" osi.
SGU näitlejad Comic Conil 2009
  • Alaina HuffmanTamara Johansen – tegelasnimega Tamara Jon enne rollijaotust, ta on Tähevärava Juhtimiskeskuse meedik, vanuse poolest kahekümnendate aastate alguses. Tal on palju välismaailma kogemusi ja sõjaväeline auaste – vanemleitnant. Sõbrad kutsuvad teda hüüdnimega "T.J." [10] Ta leiab, et on pardal kõige suuremate kogemustega arst meditsiinivallas, kuna Icaruse baasi peadoktor ei pääsenud evakueerimisel eluga, osas "Air" (vastavalt Robert C. Cooperi väidetele). Tal on tagasihoidlik taust, siiski on ta "ilus, vastupidav, tark ja suutlik", kuid tal on salapärane minevik ühe teise Saatuse laevameeskonna liikmega. Sarja alguses pole tal piisavalt meditsiinilisi teadmisi, kogemusi ega laeva pardal vajalikke vahendeid. Mallozzi väitis, et Huffmani esinemisproov detsembris 2008 oli "nii hea", et ausalt öeldes pidid nad hullud olema, kui nad teda sarja ei kaasa.[11]
  • Jamil Walker SmithRonald Greer – esialgsetes tegelaskujude dokumentides oli tema nimeks Ron "Hull" Stasiak, Ronald Greer on "suur, tugev, vaikne" merejalaväelane koos salapärase minevikuga, kellel puudub kontroll oma tujude üle, lahinguga mitteseotud olukordades. Tema tegelaskuju võrreldakse Eric Bana karakteriga filmis "Allatulistatud "Black Hawk"" ("Black Hawk Down"). Ta on auastmelt mereväe vanemkonstaabel.[12]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Sumner, Darren (7. juuli 2009). "Robert Carlyle reveals Dr. Rush's past ... and conflicted present". GateWorld. Originaali arhiivikoopia seisuga 3.03.2016. Vaadatud 18.07.2009.
  2. Mallozzi, Joseph (15. detsember 2008). "December 15, 2008: Robert Carlyle Onboard, Earl Carl binder Scaramungous, and My Booziest Post Ever!". josephmallozzi.wordpress.com. Vaadatud 16.12.2008.
  3. Robert C. Cooper, Brad Wright, David Blue, Brian J. Smith Stargate: Universe — Comic-Con 2009 Panel : SCI FI Wire Exclusive (video) syfy.com 24. juuli 2009 (vaadatud 1.08.2009)
  4. Collura, Scott (20. märts 2009). "Exclusive: Carlyle Discusses Stargate – Trainspotting, 28 Weeks Later thespian is in the Universe". IGN. Vaadatud 21.03.2009.
  5. Spelling, Ian (18. märts 2009). "Stargate Universe's Robert Carlyle reveals new episode details". scifiwire.com. Originaali arhiivikoopia seisuga 9.02.2010. Vaadatud 19.03.2009.
  6. Mallozzi, Joseph (1. veebruar 2009). "February 1, 2009: Dogs, Mailbag, and NFL — I Renounce Thee!". josephmallozzi.wordpress.com. Vaadatud 2.02.2009.
  7. Read, David (jaanuar 2009). "Future Face – GateWorld talks with Brian J. Smith". GateWorld. Originaali arhiivikoopia seisuga 3.02.2009. Vaadatud 4.02.2009.
  8. Sumner, Darren (9. jaanuar 2009). "New SGU character breakdowns: Senator Walker and I.O.A. rep". GateWorld. Vaadatud 10.01.2009.
  9. Woerner, Meredith (17. märts 2009). "Carlyle Reveals Why This Is The Darkest Stargate". io9. Vaadatud 17.03.2009.
  10. Mallozzi, Joseph (28. august 2009). "August 28, 2009: Deciphering the Results! Actor Peter Kelamis! And Random Set Pics!". josephmallozzi.wordpress.com. Vaadatud 29.08.2009.
  11. Mallozzi, Joseph (25. veebruar 2009). "February 25, 2009: Finally, That Cast Announcement!". josephmallozzi.wordpress.com. Vaadatud 26.02.2009.
  12. "Lou Diamond Phillips, Ming-Na join Stargate Universe cast". scifiwire.com. 25. veebruar 2009. Originaali arhiivikoopia seisuga 30.01.2010. Vaadatud 26.02.2009.