Susanne Bartsch

Allikas: Vikipeedia

Susanne Bartsch (sündinud 1951. aastal Bäretswilis[1]) on Šveitsi päritolu Ameerika Ühendriikide seltskonnategelane ja kultuurikorraldaja.

Ta elab Manhattanil Chelsea Hotelis, kust kavandab ja korraldab ekstravagantseid üritusi. Ta on tuntud haute couture'i stiilis moerõivaste kandja ja reklaamijana ning seltskonna ilmestajana mitme suurlinna ööelus, eeskätt New Yorgis.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

1979. aastal lahkus ta lapsepõlvekodust Appenzelli Alpide nõlvadel ning kolis Londonisse. Seal oli tal lähedasi suhteid nii Jimmy Page'i kui ka Malcolm McLareniga.

1981. aastal kolis ta New Yorki, kus avas rõivabutiigi. SoHos tutvustas ta uusi briti disainereid ja kaubamärke, sealhulgas Vivienne Westwoodi, Leigh Boweryt, BodyMapi, John Gallianot ja Stephen Jonesi. Ta toetas mitmete noorte Ameerika disainerite käekäiku ning eelkäijana mõjutas Club Kidse. RuPaul on maininud: “Susanne Bartsch jätkas sealt, kus Warholil pooleli jäi.”[2]

Ta aitas välja elukunstnikke nagu Kenny Kenny jt.

1980. aastate lõpuks oli majandus üldiselt aeglustumas ning ägedaid rõivaid oli raskem müüa. Bartsch hakkas korraldama iganädalasi pidusid silmapaistvates New Yorgi ööklubides, nagu Savage ja Bentley's ning viimaks ka Copacabanas. 1989. aasta voguing ball[3] kontseptsiooni eeskujul lõi Bartsch kohaliku Love Balli, millega hakati koguma rahalist toetust AIDS-iga võitlemiseks. Üritusest kujunes välja Life Ball, mida hakati korraldama Austria pealinna Viini raekojaplatsil.

1995. aastal abiellus ta kulturist David Bartoniga, neil on poeg Bailey Bartsch Barton. Paar lahutas abielu 2010. aasta lõpuks. Nad peavad maakodu Milfordi lähistel Allegheny lavamaa metsas Pocono mägedes.

2015. aastal korraldas Fashion Institute of Technology juures asuv muuseum näituse, kus eksponeeriti Bartschi kostüüme läbi aastakümnete.

Filmograafia[muuda | muuda lähteteksti]

  • “Susanne Bartsch: On Top” (2017)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Internet Movie Database
  2. "Athena Film Festival". Originaali arhiivikoopia seisuga 19. august 2023. Vaadatud 19. augustil 2023.
  3. A Brief History of Voguing

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]